Locuri din România

Vine UNTOLD-ul, locuiești în Cluj și nu știi unde să pleci? Îți oferim câteva sugestii în Apuseni!

Loading

Febra festivalieră nu e pentru toți. Dacă nu îți place să rămâi în oraș când Clujul e luat cu asalt de turiștii care vin la festival și vrei să îți faci viața mai ușoară, noi îți propunem câteva destinații aproape de casa ta, în Apuseni, la doar câțiva zeci de kilometri. Peisajul face toți bani și tot efortul.

 

 

Beliș, o destinație pe cât de aproape, pe atât de spectaculoasă. Lacul ascunde în adâncurile sale o adevărată istorie. La începutul anilor 70, sătenii mai multor cătune au fost nevoiți să se mute în actuala comună Beliș, iar peste casele lor s-a format lacul de acumulare. Vara, în zilele secetoase, se pot observa ruinele locuințelor. Nu ratați aici o plimbare cu barca. Cine știe, poate aveți norocul să vedeți turla bisericii din Giurcuța de Jos care se înalță din lac.

 

 

Dacă vă încumetați să mergeți puțin mai departe, cam 3 ore de mers cu mașina, pe celebrul deja traseu Transursoaia care leagă Clujul și Alba prin Apuseni, un drum de o frumusețe irezistibilă, puteți ajunge în Arieșeni. E un loc pe care îl îndrăgesc în mod particular. Comuna se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de 1000 de metri, reprezentând un punct de plecare în traseele de escaladă și drumeție din Munții Apuseni. Ai de descoperit cascade, rezervații naturale, ești la baza celui mai înalt vârf din Apuseni. Și, credeți-mă, aici am decsoperit că satul din povești chiar există: satul Pătrăhăițești, un cătun, rupt total de civilizație dar cu o priveliște și cu o poveste absolut admirabile.

 

 

Padiş reprezintă un superlativ al Munţilor Apuseni. În mod real. Aici sunt reunite la un loc peşteri, avene, chei, canioane, pereţi de stâncă, doline, izbucuri, ponoare. Padişul este cea mai vastă zonă carstică a ţării. Este locul care oferă atracţii turistice pentru toate gusturile. De la plimbări prin păduri bătrâne de molid şi poieni liniştite până la trasee subterane cu grad mare de dificultate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *