Locuri din România

The Guardian: Maramureș, ultimul loc bucolic din Europa!

Loading

Micii fermieri din Romania au supravietuit regimului comunist, dar si aderarii la Uniunea Europeana unde nu se mai practica argicultura decat pe surpafete mari, scrie The Guardian intr-un amplu reportaj despre satele din Maramures pe care le descrie ca fiind ”ultimul loc bucolic din Europa”. Chiar daca numarul celor care aleg sa plece in vestul Europei pentru venituri mai mari este in crestere, acest mod de viata inca persista in Romania.

Autorul articolului povesteste ca, in vara lui 2012, a petrecut trei saptamani la strans de fan in trei sate din Carpati, in Muntii Maramuresului. ”De obicei, acesti fermieri muncesc pana mor. Fermele lor sunt mult prea mici pentru a beneficia de subventiile din partea UE si prea mari pentru a beneficia de subventiile guvernamentale, astfel incat sunt cumva blocati intre aceste extreme si nu au alta optiune decat sa isi lucreze pamantul. Taiatul si stransul fanului este o munca solicitanta din punct de vedere fizic, am incercat eu insami si am esuat lamentabil. In schimb, am vazut oameni in varsta, de 60-70 de ani, muncind pamantul. Erau atat de mladiosi. Sunt ultimii tarani, de soiul acesta”, scrie autorul articolului.

Intreaga viata rurala se invarte in jurul lucrarii pamantului si, in ciuda faptului ca tinerii pleaca, vechile obiceiuri sunt conservate- de la taierea porcului in ajun de Craciun, ritualurile funerare pana la tesut sau imbracarea portului popular in zilele de sarbatoare religioasa.

 

 

Sursa: ziarmm.ro

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.