Interviu

  • Interviu

    Europarlamentar: Marile incendii din Europa sunt cauzate pe fondul depopulării zonelor montane!

    Vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, Daniel Buda, trage un semnal de alarmă cu privire la depopularea zonelor montane din Apuseni, din România și nu numai. Eurodeputatul susține că marile incendii din Europa ar fi cauzate pe fondul absenței tot mai mari a populației din zona de munte. „Suntem într-o cursă contra cronometru în Parlamentul European în ceea ce înseamnă acordarea unor condiții și facilități pentru a rămâne oamenii în aceste zone. Am avut o discuție în Parlamentul European legat de ceea ce înseamnă zonele montane și depopularea acestor zone. Marile incendii pe care le avem în Italia, în Portugalia, în Grecia sau în alte state, sunt cauzate de…

  • Interviu

    Video. Alin Moș: Parcul Natural Apuseni nu face nimic împotriva comunităților de aici, e un sprijin!

    Directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, a acordat un amplu interviu pentru Apusenitransilvania.ro în care a vorbit despre ce înseamnă viața comunităților de aici în ariile protejate. Acesta a comentat și intenția reprezentanților administrației din comuna Beliș de a organiza un referendum în care oamenii să se pronunțe dacă mai vor sau nu să rămână în Parcul Natural Apuseni.    “Nu cred că întreaga comunitate din comuna Beliș dorește să iasă din Parcul Natural Apuseni pe simplul motiv că dânșii nu ar mai dori să trăiască în acea zonă, pentru că așa sună. Parcul Natural Apuseni nu este o chestiune creată artificial. Este o zonă, un teritoriu în care acești…

  • Interviu

    PS Benedict Bistrițeanul, despre sărbătoarea Paștelui în Apuseni: Ieșeam pe uliță și simțeam fericirea!

    Prea Sfinția Sa, Benedict Bistrițeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a acordat un amplu interviu platformei “Îmi pasă de Cluj”. Originar din zona Munților Apuseni, din localitatea Sartăș, de lângă Baia de Arieș, ierarhul a vorbit despre tradițiile de Paște de aici. Întrebat despre Zona Apusenilor și Noaptea de Înviere de pe Valea Arieșului , Preasfinția Sa Benedict Bistrițeanul a răspuns, nostalgic, că satul a fost locul în care a învățat fericirea. „Noi ieșeam pe uliță și  simțeam, pur și simplu, fericirea.” Arc peste timp, episcopul își amintește că Slujba de Înviere avea loc în zorii zilei, iar sătenii porneau, cu mic cu mare, către Sfânta Lumină.…

  • Interviu

    Video. Președintele Consiliului Județean Alba: Ce descoperi în Apuseni, nu găsești pe Valea Prahovei!

    Într-un scurt interviu acordat pentru Apuseni Transilvania, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a vorbit despre Parteneriatul pentru Apuseni. A enumerat câteva dintre cele mai importante obiective ale asocierii ce va fi curând aprobată în ședințele de Consiliu Județean. Mai mult, Ion Dumitrel a făcut o paralelă între Munții Apuseni și cea mai accesată zonă turistică a României, Valea Prahovei, pledoaria sa fiind desigur în favoarea Munților Apuseni. Imagine realizată de Florin Țene Reporter: Domnule președinte, aș vrea să ne vorbiți ce poate însemna acest Parteneriat pentru Munții Apuseni. Am văzut că ați stabilit cu Consiliul Județean Bihor o colaborare, este invitat și Clujul. Care ar fi, să spun, principalele…

  • Interviu

    VIDEO. Dan Codrean, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Mediul verde să fie cât mai aproape de ceea ce înseamnă acasă!

    Cum poate fi redat spațiul verde unui municipiu cum e Cluj-Napoca? Ce să faci pentru un aer cât mai respirabil în cel mai mare oraș și aglomerat oraș al Transilvaniei? La aceste întrebări ne-a răspuns candidatul PRO România la Primăria Cluj-Napoca, Dan Codrean. Acesta este convins că “tendința fiecăruia dintre noi este de a merge spre verde, spre pădure, spre aer curat. Și ne dorim ca acel mediu verde să fie cât mai aproape de ce înseamnă acasă pentru noi toți, pentru fiecare“. Pe de altă parte, Codrean susține că  “municipiul s-a dezvoltat foarte mult și această dezvoltare a însemnat a pierde spațiu verde, a pierde vegetație în detrimentul betoanelor,…

  • Interviu

    Sociologul Vasile Dâncu, pentru Apuseni Transilvania: Este nevoie de o politică a muntelui!

    Fostul vicepremier al României, Vasile Dâncu, a oferit un amplu interviu pentru apusenitransilvania.ro, în care a vorbit de problematica atât de complexă a acestei zone speciale. „Din păcate, politica noastră foarte centralizatoare de la București nu valorifică aceste posibilități care există. Eu am încercat și știu din practica mea politică, am promovat două proiecte care sunt foarte importante, două politici de fapt. Una este ceea ce se numește o strategie pentru zona montană, o politică a muntelui. Există în țări din Europa care au munți chiar o asociație a localităților montane și există institute care se ocupă de asta. În România, profesorul Radu Rei are la Vatra Dornei un institut modern.…

  • Interviu

    VIDEO. Memorialul durerii continuă: Casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin!

    Am stat de vorbă cu părintele Cristian Borz, parohul din Bădăcin, cel care se ocupă de Casa Memorială a lui Iuliu Maniu. Un monument istoric, validat ca atare în 1991, dar care prin nepăsarea administrației centrale și locale a ajuns aproape o ruină. Urmărind interviul de mai jos, aflați în linii mari odiseea acestui imobil care vorbește de istoria locurilor și de memoria unuia dintre cei mai importanți lideri politici, fără de care actul din 1918, probabil că nu s-ar fi petrecut. Răspunsurile părintelui te fac să te întrebi dacă nu cumva poți pune semnul egal între gestul autorităților comuniste și lipsa de implicare a decidenților postdecembriști referitor la acest monument de patrimoniu.   “După arestarea…

  • Interviu

    VIDEO. La o poveste cu părintele Cristian Pomohaci!

    În urmă cu nu foarte mulţi ani, am realizat un interviu la Casa Poporului, pe LOOK PLUS cu părintele Cristian Pomohaci. Am filmat în bisericuţa din satul Tăuţi, judeţul Cluj, o biserică aflată în patrimoniul universal UNESCO, o locaţie absolut minunată, neîncăpătoare pentru oamenii din sat veniţi să asiste la emisiunea noastră, motivul central fiind, desigur, invitatul. O întâlnire specială şi poveşti pe măsură. Aici am aflat de pildă cum a avrut părintele Cristian să ajungă mai întâi la seminarul Teologic din Cluj şi apoi momentul în care a decis să urmeze Facultatea de Teologie din Bucureşti. În clasa a opta, a fugit la Cluj pentru a merge în audienţă la…

  • Interviu,  Reportaje/Povești

    VIDEO. Părintele Dionisie de la Albac: Dacă vrei să fii fericit trebuie să muncești tu, nu să aștepți!

    Am urcat din nou în Apuseni. De astă dată, ne-am oprit la Albac, la Mănăstirea Sfântul Ilie, unul din acele locuri în care timpul parcă are ritmul său propriu, diferit, un spațiu care se integrează perfect în această lume domoală a munților Transilvaniei. Și am descoperit aici mai mult decât un loc, pentru că am întâlnit personajul central al poveștii noastre, părintele duhovnic al mănăstirii, Dionisie Ignat. Un om de o bucurie debordantă, vesel, genul de interlocutor cu care nu îți mai termini poveștile. Mai cu seamă că am aflat de povestea de viață a părintelui Dionisie. A fost unul dintre cei care l-au cunoscut bine pe părintele Arsenie Boca iar astăzi se numără printre…

  • Interviu

    Cântec pentru Ardeal! Ovidiu Purdea Someș: Este maximum din ce pot să dau ca artist!

    Am stat de vorbă cu Ovidiu Purdea Someș să aflăm povestea ultimei sale melodii – Cântec pentru Ardeal – despre care el spune că e maximul artistic atins până acum. „Câteodată am atâta dor, în rest sunt o mare tăcere.” Reporter: V-am văzut emoționat când ați ascultat propriul videoclip la Cântec pentru Ardeal! Ovidiu Purdea Someș: E o senzație ciudată și plăcută. Îl urmăresc de fiecare dată cu plăcere și de fiecare dată îmi trezește emoție pentru că îți mărturisesc că ceea ai urmărit și ceea ce ați urmărit este maximum din ceea ce pot să dau eu ca artist, ca interpret, ca sentiment pentru pământul acestei țări. Mai mult…

  • Interviu

    VIDEO. Marian Munteanu: Când vom lega drumurile dintre noi, vom avea Autostrada Transilvania!

    Liderul Pieței Universității din 90 a vorbit pentru apusenitransilvania.ro de proiectul major de infrastructură – Autostrada Transilvania – rămas nefinalizat, de relația specială pe care a avut-o cu cei din Cluj în momentul protestelor studențești din capitală de acum 26 de ani dar și despre prestația liderilor politici ai Ardealului. Reporter: Domnule Marian Munteanu, o mare problemă pentru românii din Transilvania e infrastructura rutieră… Marian Munteanu: Nu doar pentru comunitățíle din Transilvania. Pentru toată lumea este o mare problemă. R: Peste doi ani se împlinesc 100 de ani de la Unirea din decembrie 1918 și aproape 30 de ani de la Revoluția din 89 și încă nu avem o autostradă…

  • Interviu

    Secretul primarului clujean fără contracandidați: Oamenii au zis că ar fi păcat să piardă unul care muncește și să vină unul mai leneș.

    Gavril Mihuț este primarul reales al comunei Chiuiești. Aflat la al 5-lea mandat consecutiv plus încă unul de viceprimar, edilul clujean a candidat la aceste alegeri de unul singur. Mai precis nu a avut niciun contracandidat. Situații similare au mai avut loc în județul Cluj anul ăsta și în comunele Sâncraiu și Sânmărtin. Primarul din Chiuiești a dezvăluit pentru apusenitransilvania.ro care este secretul succesului său și cum a ajuns la performanța de a fi unic competitor pentru primărie la alegerile locale. Reporter: Cum ați reușit să fiți unul dintre puținii candidați la primărie din țară, fără să aveți contracandidați? Gavril Mihuț: Eu mi-am făcut campanie electorală cu afișe care se văd…