Reportaje/Povești
-
Foto. Stânca de la Șuncuiș, o capodoperă!
“Am văzut îngerul în piatră si am sculptat până l-am eliberat.” (Michelangelo Buonarroti) Frumusețea naturii din munții României e o poveste ce merită relatată mai des. Eu m-am oprit să descopăr sublimul Apusenilor. Și am văzut doar o parte. Mică. Dar bucuria și satisfacția vederii locurilor de aici este pe măsură. Recompensează orice efort. Un om are nevoie de atât de puțin pentru a cunoaște fericirea. Îmi place să pun piciorul pe poteci de munte, pe vârfuri de piatră, să aflu povestea unor ruine ascunse de vegetația sălbatică. Am tot auzit în ultima perioadă de plaja de la Șuncuiuș care te duce direct cu gândul la Thailanda, cu celebrul perete…
-
Foto superb. Simfonia toamnei la Scărița Belioara, în Apuseni!
“Lasă, toamnă-n aer păsări, Paşii mei alungă-mi-i. Dimineaţa bolta scurse Urlete de ciocârlii. Lasă-mi, toamnă, iarba, lasă-miFructele şi lasăUrşii neadormiţi, berzele neduse,Ora luminoasă. Lasă-mi, toamnă, ziua, nu maiPlânge-n soare fum.Înserează-mă pe mine,Mă-nserez oricum.” (Ana Blandiana) Unul dintre cele mai surprinzătoare trasee nu doar din Apuseni, chiar din România este Circuitul de la Scărița Belioara. Tabloul celui mai colorat anotimp l-am admirat la tot pasul. Încă de la urcare, pe partea stângă, prin celebra poartă care te introduce într-o adevărată expoziție a naturii, spectacolul care se deschide privirii e unic. E locul în care o bună condiție fizică te ajută să surprinzi vreme de mai bine de cinci ore miracolul toamnei.…
-
La noi acasă în Munții Apuseni!
“La noi acasă în Munții Apuseni” e o sintagmă pe care mi-o repeta fostul meu coleg, Septimiu, în anii studenției, făcând referire la formula de exprimare pe care Liviu Rebreanu i-o atribuie lui Horea atunci când acesta i se adresează împăratului de la Viena. Episod din romanul “Crăișorul Horea”! Cum în lungile noastre povești de seară, refrenul acesta îl relua iar și iar, “la noi acasă în Munții Apuseni” a devenit un soi de laitmotiv al preocupărilor mature. Curios, astăzi sintagma s-a transformat într-un sentiment acut. De fiecare dată când mă gândesc la libertate, de fiecare dată când gândul îmi fuge la meditație sau de ce nu la detașare, localizez…
-
“Două lucruri sunt prețioase în Munții Apuseni și le-au făcut faima: oamenii și aurul”
Poate cea mai frumoasă descriere realizată vreodată despre Munții Apuseni a fost realizată de Geo Bogza. Autorul a identificat sugestiv cele două lucruri care dau faima locului: oamenii de aici și aurul. “Două lucruri sunt prețioase în Munții Apuseni și le-au făcut faima: oamenii și aurul. Sunt în țara noastră munți mai înalți și de o frumusețe grandioasă, dar le lipsește pe dinăuntru filoanele de aur, iar pe dinafară așezările permanente de oameni, sub toate consecințele stâncii și ale anotimpurilor vrășmașe. Numai în acești munți oamenii sunt legați pe viață și pe moarte de stânca nefertilă; sate crescute pe suprafața aridă a unui granit captușit cu aur. Aur și oameni.…
-
Video și foto. Spectacolul naturii pe Pietrele Albe, în masivul Vlădeasa!
“Întrebând un montaniard singuratic dacă nu-l deprimă singurătatea m-a privit cu uimire: avea dreptate, nu era singur, își avea muntele.” (Eugen Barbu) Despre Pietrele Albe am mai scris dar impresia acestui loc din Munții Apuseni te răscolește de fiecare dată. E un fior plăcut, e pacea pe care ți-o oferă muntele. Și totuși, e atâta viață în tăcerea aparentă a acestor munți. Trebuie doar să ai răbdare, curând poți asculta simfonia scrisă și rescrisă pentru toți montaniarzii care ocupă un loc în amfiteatrul masivului Vlădeasa, scena fiind chiar aceste Pietre. Traseul în circuit de vizitare a masivului Pietrele Albe pornește de la Mina Veche. Complexul calcaros cu o mulţime…
-
Video și foto. Huda lui Papară, locul în care se nasc legende!
“Prezentul este acel timp în care timpul atinge eternitatea” “C.S. Lewis” Huda lui Papară este, cu adevărat, locul care a ținut în viață legenda zeului suprem al dacilor dar și tradiția șolomonarilor. Peștera a fost locuință și loc de cult pentru sute de generații preistorice. Aici s-a retras regele zeu al dacilor, Zamolxes, făcând din acest loc cale spre alte lumi. Tradiția Apusenilor, a Trascăului spune că faptul că în zi senină de vară, fără nici un semn special, apa Văii Morilor își înzecește debitul pentru câteva ore, măturând în cale animale, căpițe de fân de pe lunci, uneori chiar oameni, nu putea avea decât o explicație. În peștera…
-
Povestea superbă a moților din Apuseni, urmași ai triburilor celtice!
Ei sunt oamenii din Țara de Piatră. Acei inși puternici, dârji și neclintiți de vreme și vremuri. Despre moţii care își duc viața în Munţii Apuseni se spune că ar fi descendenții direcţi ai dacilor şi chiar ai agatârşilor, un popor care a trăit cu mult timp înainte de Hristos. Totodată sunt și autori care susţin că moţii sunt urmașii triburilor celtice care au locuit în Antichitate zonele înalte ale Apusenilor. „Moţii sau Ţopii sunt urmaşii direcţi ai dacilor şi ai coloniilor romane, aduse de împăratul Traian în urma ocupărei Daciei în anul 105 după Christos, în scopul de a o coloniza şi de a putea munci şi exploata…
-
Legenda Detunatelor din Apuseni: iubirea interzisă dintre un uriaș și-o zână!
În Țara Moților, legendele sunt purtate din loc în loc de cei care mai trăiesc încă în acești munți. Sus în Apuseni, pădurea, stâncile, copacii, au suflet străvechi, care respiră viață dinaintea venirii oamenilor. Iar moții își bucură sufletul cu aceste povești nemuritoare. A fost odată… pe vremea când uriașii și zânele își împărțeau traiul tihnit peste aceste tărâmuri. Și totuși separați unii de alții. Într-o noapte, fiul mai marelui uriașilor a rămas peste noapte în pădure și a fost trezit de vocea suavă a unei zâne. Tânărul uriaș s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa făptură. Cu toate acestea, dragostea lor era imposibilă, deoarece uriașii și zânele se…
-
Video și foto. Biserica fortificată de la Văleni! În Țara Călatei, la poale de Apuseni!
Transilvania, Țara Călatei, poale de Apuseni. Natură, patrimoniu, istorie și legende. Locuri de vizitat în tihnă, explorate la pas. O bucurie imensă ne cuprinde sufletul când pășim prin vechile așezări ale Transilvaniei, destinații în care arhaicul, aroma generațiilor trecute se mai simte. E o lume care și-a păstrat tradițiile! Asta am descoperit la Văleni, în comuna Mănăstireni din județul Cluj, când ne-am dus să vedem Biserica fortificată de acolo. Am ajuns într-o zi de duminică, chiar după slujbă. Ce sentiment odihnitor. E sfârșit de mai iar natura s-a dezlănțuit cu putere. Totul e de un verde crud care îți dă, la propriu, sănătate! Iar satul… ce imagine! De sus,…
-
Foto superb. Minunea din Țara Călatei: rezervația de liliac sălbatic!
Undeva, în Țara Călatei, niște flori pastelează superb relieful cu care Dumnezeu a înzestrat aceste locuri. Nu departe de drumul european care traversează Izvorul Crișului din județul Cluj poți descoperi o minune a naturii. Una dintre comorile atât de puțin cunoscute din această parte a Transilvaniei: rezervația de liliac sălbatic. Dealul Riszeg domină domol Izvoru Crișului, iar cei care aventurează preț de o oră până sus pe culme primesc o răsplată pe măsură. E priveliștea minunată asupra împrejurimilor, a ceea ce se cheamă Țara Călatei, a satului care se găsește la poale până la Șaula, Huedin, Sâncraiu și Păniceni. Un tablou care surprinde sugestiv povestea vieții vechilor așezări de aici.…
-
Video. Mănăstirea Sub Piatră, Meteora Apusenilor!
“Ţara lor e Ţară nu e glumă, Nu-i desenaţi nicicând hotare hâde, Aici e mai mult suflet decât humă Şi Dumnezeu din ceruri le surâde!” (Nicolae Nicoară Horea) Există în Apuseni o mănăstire care își ilustrează perfect denumirea. Se numește Sub Piatră și se găsește, într-adevăr, într-un loc adăpostit de pereți de piatră. Stâncile aparțin masivului Bedeleu, iar mănăstirea se ivește primitoare credincioșilor care bat drumul până acolo pentru o gură de aer curat, de liniște și de rugăciune. Am urcat pe drumul îngust și abrupt până pe platoul de Sub Piatră. Curios, în ciuda maiestuozității munților de aici și a solemnității pe care o impune viața în micuța…
-
Video. Duminica Tomii. Segagea, locul din Apuseni unde credința a stat dreaptă!
“Singuri, acum în marea ta poveste, Rămân cu tine să mă mai măsor,Fără să vreau să ies biruitor.Vreau să te pipăi şi să urlu: “Este!”(Tudor Arghezi) De câte ori urc pe Valea Arieșului, deși fac itinerariul de când mă știu copil, teribilul sentiment e mereu același: că redescopăr sau că privesc pentru prima dată locuri care până atunci s-au lăsat ascunse ochiului. O impresie similară am avut când am urcat în Segagea, un sat ascuns din Apuseni, dar cu istorii încă vii, povestite la colț de drum de bătrânii care încă îl mai locuiesc. Aici m-am întors după exact 20 de ani. Într-o veritabilă ascunzătoare din acești munți. Cum treci…