Locuri din România

  • Locuri din România

    Video. Transfăgărășan, raiul urșilor!

    Nu știu dacă există un Rai al oamenilor și unul al animalelor. Știu sigur că pe pitorescul Transfăgărășan, cel puțin până la coada lacului, până unde se întinde și pădurea, găsești urși, nu la tot pasul, dar aproape la fiecare curbă. O rezervație pe care și-au ales-o ei ca să trăiască, fără a-i fi constrâns nimeni. Un fel de tărâm pe care l-au colonizat încet și sigur. Am mai văzut urși la Grădina Zoologică. Niciodată în libertate și atât de aproape de portiera mașinii. Cu siguranță ei erau obișnuiți cu prezența semenilor mei în zonă, e clar că nu era prima interacțiune. Dar pentru mine, sentimentul a fost copleșitor. Încercam…

  • Locuri din România

    Foto superb. Cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu, văzut din Apuseni!

    Vremea senină din ultimele zile deschide priveliști cu adevărat spectaculoase l. Așa se face să poți zări în mijlocul zilei de pe culmile Apusenilor masivul Făgăraș. Cei mai înalți munți din România. Iar în centrul imaginii poate fi observat vârful Moldoveanu, cel mai înalt. Punctul de belvedere de unde au fost realizate aceste minunate imagini este Scărița Belioara. Raul Ghiran, mulțumim pentru fotografiile superbe. Foto: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania   

  • Locuri din România

    Video. La Bârsana, “în tinda raiului”!

    “Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16.18, 19)   Sentimentul mărturiei de credință l-am găsit cel mai adesea în Maramureșul istoric. Unde tradiția, obiceiul, expresivitatea celor care trăiesc acolo par să aibă o altă cadență. O astfel de destinație este mănăstirea Bârsana.   Una din cele mai înalte biserici de lemn din România, având 57 de m înălțime. Aici la Bârsana se găsește o a doua biserică care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Aici se împlinește cu adevărat expresia că “Biserica este tinda raiului”!   Florin Țene a realizat o…

  • Locuri din România

    Cheile Râmețului din Apuseni, splendide în plină iarnă!

    Gerul din ultimele zile au transformat Cheile Râmețului din Munții Apuseni într-un regat de gheață. Imaginile sunt absolut splendide. Noi am mai prezentat acest loc dar imaginile erau din vară. Indiferent de anotimp, canionul din masivul Trascău este absolut minunat.     Cheile Râmeţului, se află în judeţul Alba și un obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, zona fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare.     Sursa: https://fb.watch/aNnZ3FPlnd/

  • Locuri din România

    Destinație de toamnă: Munții Șureanu, munții sălbatici ai României!

    Sunt locuri care îți rămân imprimate pe retina memoriei indiferent de cât de mult ai călători, în te miri ce alte locuri. Izolați și sălbatici, presărați cu sate și tradiții pastorale, cu ruine antice și misterioase, Munții Șureanu se află cu siguranță pe lista locurilor sălbatice din țara noastră. Situat în Transilvania, parcul natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este mai ușor accesibil de la Costești sau Sarmizegetusa Regia, două dintre vechile situri dacice incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Două puncte excelente de plecare pentru drumețiile în Munții Sureanu, zona principală a acestei zone protejate. Legendele se învârt în jurul Munților Șureanu pentru că sunt considerați pământul sacru al dacilor. Sarmizegetusa Regia,…

  • Locuri din România

    Căsuțe suspendate în copaci, locul de refugiu pentru tot mai mulți turiști!

    Nu există adult care atunci când a fost mic să nu fi visat la o căsuţă în copac. Și cum turiştii îşi schimbă preferinţele în vreme de pandemie ca să evite litoralul tot mai aglomerat, apar și ofertele inedite. Un nou trend a apărut în preferinţele lor de a petrece vacanţa: cabanele aflate în zone cât mai izolate și la înălțime. Vă spuneam că încercăm să vă oferim câteva sugestii și destinații pentru vacanță. Un astfel de loc există și în Transilvania. Locația se află în localitatea Peşteana, judeţul Hunedoara, într-o depresiune aflată la confluenta muntilor Apuseni cu munţii Retezat, înconjurată de mai multe rezervații naturale. Locul oferă o experienţă…

  • Locuri din România

    Refugiu în vremea pandemiei: Munții Apuseni!

    Întoarcerea la natură e mobilul suprem pentru o viață sănătoasă. Iar recomandarea noastră este, fără echivoc, o evadare în Munții Apuseni. Este locul în care să vă bucurați în tihnă de natură, relaxare, drumeție și aer curat. Fără riscul de a vă afla în nu știu ce împrejurări aglomerate. Dacă fugiți de aglomerația și panica din orașe, vă facem câteva recomandări pentru destinații mai retrase pe care să le accesați ușor.

  • Locuri din România

    VIDEO. Cât de specială e fauna din Parcul Național Piatra Craiului!

    Fauna specială a Parcului Național Piatra Craiului este surprinsă în imagini de camerele de monitorizare amplasate de specialiștii Romsilva.   Pot fi observați cerbi în perioada boncănitului, ciute, lupi, urși sau mistreți. Parcul are o faună bogată, oferind un habitat echilibrat și sănătos pentru numeroase specii, între cele mai cunoscute fiind capra neagră, râsul, ursul și lupul. Parcul Național Piatra Craiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, are o suprafață de 14.800 de hectare în județele Brașov și Argeș, din care 10.860 de hectare păduri, din acestea aproape 5.800 de hectare fiind protejate. În Parcul Național Piatra Craiului se află numeroase comunități locale, precum…

  • Locuri din România

    The Guardian: Maramureș, ultimul loc bucolic din Europa!

    Micii fermieri din Romania au supravietuit regimului comunist, dar si aderarii la Uniunea Europeana unde nu se mai practica argicultura decat pe surpafete mari, scrie The Guardian intr-un amplu reportaj despre satele din Maramures pe care le descrie ca fiind ”ultimul loc bucolic din Europa”. Chiar daca numarul celor care aleg sa plece in vestul Europei pentru venituri mai mari este in crestere, acest mod de viata inca persista in Romania. Autorul articolului povesteste ca, in vara lui 2012, a petrecut trei saptamani la strans de fan in trei sate din Carpati, in Muntii Maramuresului. ”De obicei, acesti fermieri muncesc pana mor. Fermele lor sunt mult prea mici pentru a beneficia de…

  • Locuri din România

    Vine minivacanța de Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Unde să fugi în natură în aceste zile?

    Minivacanța din jurului praznicului Adormirii Maicii Domnului este un bun prilej de a evada din agitația orașului. Noi avem câteva sugestii, aici, în Apuseni.     Cheile Turzii sunt o rezervație naturală de poveste, ce par desprinse dintr-un basm. Potecile umbrite de stâncile care se înalță maiestuos, susurul râurilor care ghidează pașii celor ce parcurg traseele montane, e lozul câștigător. Dacă plănuiți o ieșire cu familia în această zonă, vă sfătuim să nu vă mulțumiți cu o simplă plimbare, ci să petreceți un weekend întreg înconjurați de natură. Vă puteți caza la cabanele din zonă, sau să vă aduceți cortul de acasă. La Cheile Turzii veți reuși să evadați cu…

  • Locuri din România

    Vine UNTOLD-ul, locuiești în Cluj și nu știi unde să pleci? Îți oferim câteva sugestii în Apuseni!

    Febra festivalieră nu e pentru toți. Dacă nu îți place să rămâi în oraș când Clujul e luat cu asalt de turiștii care vin la festival și vrei să îți faci viața mai ușoară, noi îți propunem câteva destinații aproape de casa ta, în Apuseni, la doar câțiva zeci de kilometri. Peisajul face toți bani și tot efortul.     Beliș, o destinație pe cât de aproape, pe atât de spectaculoasă. Lacul ascunde în adâncurile sale o adevărată istorie. La începutul anilor 70, sătenii mai multor cătune au fost nevoiți să se mute în actuala comună Beliș, iar peste casele lor s-a format lacul de acumulare. Vara, în zilele secetoase, se…

  • Locuri din România

    Drumul de la Râmeț la Bucium străbate o zonă unică a țării!

    Pornind de la Aiud, punctul de plecare pe DJ 107I şi până la ieşirea spre DN 74, prin Bucium, drumul din inima Apusenilor străbate o zonă etnografică a cărei unicitate este dată de diversitate, culoare şi continuitate. Descrierea este făcută pe pagina de facebook a liderului administrației județului Alba, Ion Dumitrel, cel care a anunțat că acest drum intră în lucrări de modernizare.     “Zona dintre Râmeţ şi Bucium dezvăluie încă arhitecura tradiţională, prin conservarea unor locuinţe a căror vechime depăşeşte chiar şi 100 de ani. În satele risipite în munte, în case din lemn şi piatră, acoperite cu paie, locuiesc şi acum bătrâni pentru care viaţa încă se…