Locuri din România
-
Foto. Bucuria unei duminici tihnite în Parâng!
Din Apuseni am dat fuga în Parâng. Nu cred să existe ceva mai liniștitor decât o zi de duminică în munte. Ar trebui să devină un obicei. Așa cum spunea celebrul actor american Matthew McConaughey: “Am să îmi formez câteva obiceiuri sănătoase, după care o să mă fac sclavul lor”. Bucurați-vă de munții noștri!
-
Foto superb. Visul unei nopți de iarnă în Apuseni!
Privesc la imaginile încărcate de atâta suspans realizate de Alex și nu am cum să nu merg cu gândul la titlul piesei lui Tudor Mușatescu: Visul unei nopți de iarnă! De astă dată în Apuseni, la Mărișel! Munții ăștia au un aer misterios. Dar nu i-am simțit niciodată amenințători. Ba aș zice din contrariu. E o atmosferă de familie aici, o seninătate specială pe care o regăsesc mereu. Și mai ales iarna. Cumva, imaginea drumurilor troienite, a brazilor care însoțesc cărarea, zăpada care scârțâie la mers, îmi dau de fiecare dată sentimentul cald că aici e țara lui Moș Nicolae. Locul unde se poate împlini orice vis. Foto: Alex George…
-
Video. Tradiții de Crăciun la Bârsana, în Nenești, în Maramureșul istoric!
„Cea mai scurtă poezie a românilor este „Ţâpuritura” din Maramureş, care se începe cu un chiot şi se sfârşeşte cu o beşteleală! Dar e foarte frumos că e aşa”! (Nichita Stănescu) Tradițiile de Crăciun nu mor niciodată în Maramureș. E un sentiment complet pe care îl trăiești intens când ajungi acolo. Asta am simțit după ce am ajuns la Bârsana, în satul Nenești. Întreaga comunitate, aproape fără excepție, vibrează aici frizând o realitate care te poartă în timp. Bărbații și femeile adunați la slujba de duminică în Biserica din sat purtau inconfundabilul port tradițional maramureșean. Intonând refrene din colinde vechi, o frescă a unei lumi în care își făceau loc…
-
Video. Transfăgărășan, raiul urșilor!
Nu știu dacă există un Rai al oamenilor și unul al animalelor. Știu sigur că pe pitorescul Transfăgărășan, cel puțin până la coada lacului, până unde se întinde și pădurea, găsești urși, nu la tot pasul, dar aproape la fiecare curbă. O rezervație pe care și-au ales-o ei ca să trăiască, fără a-i fi constrâns nimeni. Un fel de tărâm pe care l-au colonizat încet și sigur. Am mai văzut urși la Grădina Zoologică. Niciodată în libertate și atât de aproape de portiera mașinii. Cu siguranță ei erau obișnuiți cu prezența semenilor mei în zonă, e clar că nu era prima interacțiune. Dar pentru mine, sentimentul a fost copleșitor. Încercam…
-
Foto superb. Cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu, văzut din Apuseni!
Vremea senină din ultimele zile deschide priveliști cu adevărat spectaculoase l. Așa se face să poți zări în mijlocul zilei de pe culmile Apusenilor masivul Făgăraș. Cei mai înalți munți din România. Iar în centrul imaginii poate fi observat vârful Moldoveanu, cel mai înalt. Punctul de belvedere de unde au fost realizate aceste minunate imagini este Scărița Belioara. Raul Ghiran, mulțumim pentru fotografiile superbe. Foto: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania
-
Video. La Bârsana, „în tinda raiului”!
„Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16.18, 19) Sentimentul mărturiei de credință l-am găsit cel mai adesea în Maramureșul istoric. Unde tradiția, obiceiul, expresivitatea celor care trăiesc acolo par să aibă o altă cadență. O astfel de destinație este mănăstirea Bârsana. Una din cele mai înalte biserici de lemn din România, având 57 de m înălțime. Aici la Bârsana se găsește o a doua biserică care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Aici se împlinește cu adevărat expresia că „Biserica este tinda raiului”! Florin Țene a realizat o…
-
Cheile Râmețului din Apuseni, splendide în plină iarnă!
Gerul din ultimele zile au transformat Cheile Râmețului din Munții Apuseni într-un regat de gheață. Imaginile sunt absolut splendide. Noi am mai prezentat acest loc dar imaginile erau din vară. Indiferent de anotimp, canionul din masivul Trascău este absolut minunat. Cheile Râmeţului, se află în judeţul Alba și un obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, zona fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare. Sursa: https://fb.watch/aNnZ3FPlnd/
-
Destinație de toamnă: Munții Șureanu, munții sălbatici ai României!
Sunt locuri care îți rămân imprimate pe retina memoriei indiferent de cât de mult ai călători, în te miri ce alte locuri. Izolați și sălbatici, presărați cu sate și tradiții pastorale, cu ruine antice și misterioase, Munții Șureanu se află cu siguranță pe lista locurilor sălbatice din țara noastră. Situat în Transilvania, parcul natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este mai ușor accesibil de la Costești sau Sarmizegetusa Regia, două dintre vechile situri dacice incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Două puncte excelente de plecare pentru drumețiile în Munții Sureanu, zona principală a acestei zone protejate. Legendele se învârt în jurul Munților Șureanu pentru că sunt considerați pământul sacru al dacilor. Sarmizegetusa Regia,…
-
Căsuțe suspendate în copaci, locul de refugiu pentru tot mai mulți turiști!
Nu există adult care atunci când a fost mic să nu fi visat la o căsuţă în copac. Și cum turiştii îşi schimbă preferinţele în vreme de pandemie ca să evite litoralul tot mai aglomerat, apar și ofertele inedite. Un nou trend a apărut în preferinţele lor de a petrece vacanţa: cabanele aflate în zone cât mai izolate și la înălțime. Vă spuneam că încercăm să vă oferim câteva sugestii și destinații pentru vacanță. Un astfel de loc există și în Transilvania. Locația se află în localitatea Peşteana, judeţul Hunedoara, într-o depresiune aflată la confluenta muntilor Apuseni cu munţii Retezat, înconjurată de mai multe rezervații naturale. Locul oferă o experienţă…
-
Refugiu în vremea pandemiei: Munții Apuseni!
Întoarcerea la natură e mobilul suprem pentru o viață sănătoasă. Iar recomandarea noastră este, fără echivoc, o evadare în Munții Apuseni. Este locul în care să vă bucurați în tihnă de natură, relaxare, drumeție și aer curat. Fără riscul de a vă afla în nu știu ce împrejurări aglomerate. Dacă fugiți de aglomerația și panica din orașe, vă facem câteva recomandări pentru destinații mai retrase pe care să le accesați ușor.
-
VIDEO. Cât de specială e fauna din Parcul Național Piatra Craiului!
Fauna specială a Parcului Național Piatra Craiului este surprinsă în imagini de camerele de monitorizare amplasate de specialiștii Romsilva. Pot fi observați cerbi în perioada boncănitului, ciute, lupi, urși sau mistreți. Parcul are o faună bogată, oferind un habitat echilibrat și sănătos pentru numeroase specii, între cele mai cunoscute fiind capra neagră, râsul, ursul și lupul. Parcul Național Piatra Craiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, are o suprafață de 14.800 de hectare în județele Brașov și Argeș, din care 10.860 de hectare păduri, din acestea aproape 5.800 de hectare fiind protejate. În Parcul Național Piatra Craiului se află numeroase comunități locale, precum…
-
The Guardian: Maramureș, ultimul loc bucolic din Europa!
Micii fermieri din Romania au supravietuit regimului comunist, dar si aderarii la Uniunea Europeana unde nu se mai practica argicultura decat pe surpafete mari, scrie The Guardian intr-un amplu reportaj despre satele din Maramures pe care le descrie ca fiind ”ultimul loc bucolic din Europa”. Chiar daca numarul celor care aleg sa plece in vestul Europei pentru venituri mai mari este in crestere, acest mod de viata inca persista in Romania. Autorul articolului povesteste ca, in vara lui 2012, a petrecut trei saptamani la strans de fan in trei sate din Carpati, in Muntii Maramuresului. ”De obicei, acesti fermieri muncesc pana mor. Fermele lor sunt mult prea mici pentru a beneficia de…