Jurnal de bord
-
Video ssuperb cu Grădina Botanică din Cluj-Napoca!
Unul din locurile pe care să nu le ratezi când ajungi în Cluj-Napoca este, clar, Grădina Botanică. Un reper pentru generațiile de clujeni care s-au bucurat de frumusețea acestui loc. Vă propunem un film sugestiv cu Grădina Botanică în plină toamnă realizat de Florin Țene! O încântare reală!
-
Video. Imagini inedite cu un urs în Apuseni!
Fauna Apusenilor impresionează la fiecare pas. Asta apare și în imaginile surprinse cu un urs adult din Munții Apuseni care pare să fie în căutare de hrană. Liniștit, ursul adulmecă locul, după care se instalează tacticos să scormonească în pământ. Nu știm dacă a găsit ceva sau nu dar noi ne bucurăm de imaginile cu acest Moș Martin din Apuseni!
-
Foto. În Munții Apuseni încă mai găsești satul tradițional!
“Eu cred că veşnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, ci adânc în pământ undeva. Aici se vindecă setea de mântuire…”, scria Lucian Blaga. Este absolut reconfortant să mai găsești case vechi de sute de ani încă locuibile care păstrează intactă gospodăria de odinioară. În zona Trascăului, în Munţii Apuseni, încă identifici astfel de locuri. Un patrimoniu remarcabil. Și cât se poate de tangibil. Șansa acestor case tradiționale, a cătunelor abandonate va fi operaționalizarea drumului Transalpina de Apuseni. Una dintre șoselele remarcabile care străbate colinele Apusenilor la peste 1000 de metri și foarte…
-
Video. O pată neagră pe obrazul albastru al cerului!
„Zgomotul păsărilor oprește zgomotul din mintea mea.” – Carly Simon Munții Apuseni au ceva magic. E ceva între istorie, legendă și mit. Nu i-am simțit niciodată amenințători. Păstrează, în schimb, un mister aprins, o lume pe care să o pipăi, la propriu. Pe platoul de la Dumești, în fața înălțimilor stâncoase ale locului am privit dansul teribil al unor păsări legendare. Trei corbi își desfășurau aripile deasupra trecătorilor care băteau acel colț de drum. Se apropiau de fiecare, rămânând secunde bune, într-o planare spectaculoasă, aproape de cei care ajungeau în poligonul lor de încercare. Inițial, am crezut, de la distanță, că sunt simple ciori. Doar că, la un moment dat,…
-
Foto. De ce sunt Munții Apuseni alegerea potrivită pentru o destinație de vară?
„In principiu, nu cred ca exista ceva mai minunat ca o dupa-amiaza de vara calma, fara vant, cand nu se clatina nici o frunza, iar lumina se filtreaza prin crengi. Stai culcat in iarba, ascultand zumzetul insectelor care ciuruie linistea, privesti bucatile de cer ce se vad prin frunzisul unui copac, simti in nari mirosuri ametitoare, esti fericit si nu stii pentru ce. Nu-ti mai trebuie nimic in afara de ce esti.” (Octavian Paler) E vară bine în Apuseni. Verdele colorează pregnant tabloul munților. Iar aici e mai ușor să descoperi locuri și lucruri noi. E relieful domol al Carpaților Occidentali care te lasă să îți porți pașii relaxat spre…
-
Imagini superbe de primăvară din Cheile Galbenei!
Regia Națională a Pădurilor Romsilva a distribuit câteva fortografii superbe cu verdele primăverii din Cheile Galbene, din Munții Apuseni, superba zonă din Padiș. “📷Verde crud în Cheile Galbenei, printre cele mai frumoase și spectaculoase fenomene carstice din Munții Apuseni. credit foto: Florin Coraș, Parcul Natural Apuseni Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare printr-o peşteră tunel, unde apa râului intră zgomotos. ℹ️ În cheile Galbenei sunt 93 de peșteri, iar cele…
-
Foto superb. Pastelul florilor în Cheile Turzii și Cheile Turenilor!
“Violetul din munți a rupt pietrele”. (Tennessee Williams) Citatul de mai sus ilustrează sugestiv explozia naturii chiar și în cele mai stâncoase locuri. E primăvară de-a binelea. Iar a ieși în natură e, la propriu, terapie. Iubesc muntele, iubesc relieful abrupt care provoacă orice drumeț, dar nu ai cum să nu rămâi impresionat de pastelul pe care îl găsești în perioada asta la tot pasul. Florile pe care le-am găsit în Cheile Turzii și Cheile Turenilor sunt o splendoare. Vă las să vă bucurați de ele chiar și virtual. Flo, mulțumim pentru fotografiile inedite!
-
Foto superb. Itinerariu de weekend: Cheile Turenilor!
Bucuria unei zile petrecute în natură nu prea cred că are egal. De asta timpul superb al primăverii te îmbie, la propriu, să bați la pas locuri cu adevărat spectaculoase. Despre Cheile Turenilor am mai scris. Dar cum avem fotografii proaspete, vă las în compania imaginilor să descoperiți o posibilă destinație de o zi. Flo, mulțumim pentru fotografiile minunate!
-
Video și foto cu Arieșul cel frumos curgător!
Nu știu alții cum sunt dar când mă gândesc la Arieșul cel frumos curgător, ca să îl parafrazez pe Nică a lui Ștefan a Petrei, îmi saltă inima de bucurie! Îl știu de copil. Însoțea drumul pe care urcam spre munte. Opresc și astăzi să îl ascult. E aceeași emoție, același sentiment, de parcă nimic nu s-ar fi schimbat de atunci. Și totuși… Arieșul e la fel, din păcate malurile sale poartă urmele “civilizației” de astăzi, deșeuri aruncate la întâmplare, ca o pată pe o pictură ce surprinde un peisaj teribil. Dincolo de realitatea vremurilor, apele sale poartă amintirea generațiilor care au trecut pe Vale. I-am admirat mereu liniștea. Șerpuiește…
-
Foto. Pe portativul natural din Cheile Turenilor!
“Pământul are muzica sa pentru cei care îl ascultă.” – (Shakespeare) Notele de pe portativ nu îmi sunt străine. Am considerat mereu că muzica seamănă cu matematica. O ecuație ce are soluții precise, o știință exactă. Și, totuși, artă. Traseul care șerpuiește Cheile Tureni pe deasupra are ceva muzical. Înșiruirea stâncilor într-o formă aproape aranjată, într-o geometrie spectaculoasă, au cadența succesiunii unor doimi, pătrimi și din loc în loc o notă întreagă. În cheia sol, pe portativul natural al Turenilor, Re precede Mi, urmând-i Fa, Sol și tot așa până la gravul Do. O cadență impunătoare a simfoniei pe care a lăsat-o Dirijorul în aceste locuri. Vă las în compania…
-
Hristos a înviat!
“Ce bine mi-e a-ți recunoașteȘtergarul alb de in la porți,Te-ai pregatit și tu de Paște,Hristos a înviat din morți.Pe mal de râu mai cânta broașteSi râul cânta-n contraforți,Reânviem și noi de Paște,Hristos a înviat din morți.A re-nvia, a te mai nașteE darul crudei tale sorți,Sa ne privim în ochi de Paște,Hristos a înviat din morți.Asinul ce pe pietre pașteTe reînvață să suporți,Și ani pustii, și Zi de Paște,Hristos a înviat din morți.Și vom muri, și ne vom naște,Și plini de sorți, și fără sorți,Dar vom avea o Zi de Paște,Hristos a înviat din morți.Ma poți vedea, te pot cunoaște,Cum mă comport, cum te comporți,Când prin lumina grea de Paște,Hristos a…
-
Foto superb. A venit primăvara în Parcul Natural Apuseni!
“Sus, prin crangul adormit A trecut in taina mare De cu noapte, risipitSiruri de margaritareDin panere de argintStol balaiDe ingerasCu alaiDe toporasiPrimavara, cui le dai?Primavara, cui le lasi?” (Virgil Carianopol) A învins primăvara în Parcul Natural Apuseni! Covoare de culori intense pastelează munții domoli din Vestul României! Verdele și violetul dețin imaginea de fond, ca pe alocuri, nota de diversitate să o dea flori cu petale galbene sau albul pomilor înfloriți. Viața își reia cursul ei firesc în Apuseni. Și ca orice început este o explozie a bucuriei. Aș putea spune că natura învață să meargă. Mai curajoși decât ghioceii amenințați de zăpadă mieilor, toporașii și viorelele au dat năvală…