Reportaje/Povești

Video și foto. Dumești! Nu e o dumă, e o capodoperă!

Loading

Planurile pe care ți le faci seara se schimbă de multe ori chiar a doua zi în zori. Îmi propusesem să fac o excursie de câteva ore în Padiș. Din Cluj până acolo e drum serios și dacă nu ești matinal riști să nu mai aibă sens deplasarea. Așa am pățit într-una din zilele în care eram convins că văd Glăvoiul și în alt sezon decât vara. Dar cum Moș Ene n-a plecat degrabă în zori nici eu nu am făcut gene până în momentul în care avea să fie tardiv să mai fac excursia. Schimbare de plan! Dar încotro? Am decis să urc în Dumești, loc la îndemână dar pe lângă care am trecut în grabă de atâtea ori.

Fotografiile superbe cu acest cătun din Sălciua au devenit virale în ani așa că mi se părea oarecum un clișeu să urc acolo pentru impresii pe care le povestiseră alții în fotografii și clipuri video. Și totuși mă decid să pornesc într-acolo, să văd platoul, să mă plimb preț de câteva ceasuri și să încarc cu imagini de la fața locului cardul de memorie vizuală în fișierul afectiv pe care-l port cu mine mereu, Apusenii. Excursia avea să rămână doar pentru mine pentru că ce-aș mai avea de adăugat? Locul e super marketat.

Dar… O zi senină de mijloc de aprilie avea să îmi deschidă noi perspective. De jos din Sălciua am urcat pe drumul de 9 km, asfaltat complet, până sus pe platou. Un drum care șerpuiește domol culmile din această parte de Apuseni te poartă pe nemestecate spre o lume în care te aștepți să intri în poveste. Nu știu dacă Petre Ispirescu a trecut vreodată pe aici dar lumea din basmele și povestirile sale pare să se regăsească aici. Ceea ce mintea imaginează citind paginile Cărții de Povești, aici descoperi cu ochii!

Primăvara se lasă încă greu adusă în Țara lui Făt Frumos dar spectacolul naturii e la el acasă. Priveliștea pe care o vezi de jur împrejur, masivul Trascău, fiecare colț, casele vechi de acolo, parcă special așezate pentru privirea turiștilor, fac din spațiul ăsta un muzeu, la propriu! Al naturii, al istoriei, al basmului!

Dacă vă plac poveștile, urcați aici! Dumești nu e o dumă, este o capodoperă a naturii!

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.