Reportaje/Povești

Foto. O bijuterie a Transilvaniei: Castelul Banffy de la Răscruci!

Loading

Aproape de capitala Transilvaniei, cam la 25 de kilometri de aglometrația Clujului, se află unul din cele mai frumoase edificii din țară – castelul de vară Bánffy din satul Răscruci. Fratele mai mic al celebrului castel din Bonțida. Senzația este că acest castel, aflat chiar la șoseaua principală, trăiește smerit ca și cum nu ar vrea să deranjeze traficul intens de pe europeanul ce leagă Clujul de Gherla.

Dacă te oprești din drum preț de câteva momente pentru a-l contempla, descoperi un edificiu cufundat în liniște, într-o armonie aproape perfectă cu peisajul din jur. Condamnat parcă la izolare timp prea îndelungat și, resemnat cu propria-i soartă, castelul te poate lăsa indiferent la prima vedere. Ca un sfinx care s-a închis în el și nu mai vrea să-și împărtășească secretele.

Istoria lui este legată de perioada baronului Gyorgy Banffy, undeva între 1739 și 1805. Dar cel care creează unul dintre cele mai frumoase castele în interior este Adam Banffy, penultimul proprietar. Pentru că aici voiam să ajung. Odată ce pășești în interior, ai o surpriză de proporții. Salonul de la intrare, scările, lemnul, elementele de tâmplărie, lambriurile, piesele de mobilier te transportă în lumea bună a  Transilvaniei de odinioară. Impresia e atât de puternică iar imaginația își creează propriul film despre o lume care a creat o astfel de moștenire.

Piesa centrală este o teracotă verde pe care sunt reprezentate scene din istoria Ungariei: alegerea lui Arpad, întemeierea Ungariei, adunarea de la Opusztaszer și scene din bătălia de la Mohacs din 1526.

 

 

 

Povestea castelului merge mai departe în bine, pentru că aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj, Castelul Banffy din Răscruci va fi transformat într-un spațiu cultural și turistic, fiind redat astfel atât comunității, cât și turiștilor dornici să-l exploreze. Și sper că vor fi cât mai numeroși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.