Reportaje/Povești

Foto și video. Cheile Întregalde, locul unde se prăvălește muntele peste tine!

Loading

Nu am mai fost de când eram în gimnaziu în partea asta de munți. Așa că aveam un sentiment de nostalgie și dor să revăd locuri care m-au impresionat de copil. Cheile Întregalde, ca orice ținut înalt, își face simțită prezența de la distanță cu o panoramă absolut încântătoare. Își înalță vârfurile stâncoase mai presus de toate celelalte creste. Încă de la intrare îți fac invitația pentru întâlnirea cu o zonă montană pietroasă, de-a dreptul sălbatică. Am mai fost și în alte chei dar aici sentimentul e că totul devine foarte strâns, presant de îngust, iar pe alocuri drumul pare săpat în piatră. E senzația că muntele se prăvălește peste tine.

Remarci aceste chei încă din satul Poiana Galdei, asta după ce ai trecut printr-un alt labirint stâncos: Cheile Gălzii, printre cele mai înguste din țară, având uneori deschideri de culoar de numai 4 m, dar nu așa înalte. Astfel, nu după mult timp, Cheile Întregalde își fac loc în peisaj: creste ascuțite, versanţi abrupți, structuri stâncoase în formă de turnuri, și chiar blocuri de piatră sculptate de natură ce poartă imaginea unor adevărate statui.

Proporţiile sunt cu adevărat grandioase. Rezervaţia naturală Cheile Întregalde se întinde pe o lungime de aproximativ 1 km şi are două mari vârfuri, Plaiul, la 1.174 m, în partea nordică, şi Pleşa Caprei, la 1.139 m, în partea sudică. Ce relief a lăsat Dumnezeu în această parte a Apusenilor, munții minunați ai Transilvaniei.

Un aspect natural cu totul remarcabil este că în Cheile Întregalde puteți găsi floarea de colț. Iar acest lucru se întâmplă la cea mai joasă altitudine, 500 – 800 m, aspect neobișnuit în Carpați. Tocmai de asta sunt atât de unici Munții Apuseni.

 

Un comentariu

  • AskAi

    Incantator! Cheile Intregalde sunt o adevarata bijuterie din natura, iar povestea ta o capteaza foarte bine. Abia astept sa iti urmaresc urmatorul drum in aceasta parte a muntilor care mi-a provocat nostalgia cand am citit despre el. Sper ca in curand sa pot sa traiesc experienta si eu. Respecta-i frumusetea si linistea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *