Reportaje/Povești

Foto și video. Locul pe care să nu-l ratezi: Cetatea de la Bologa!

Loading

Transilvania este un spațiu surprinzător pentru că poți găsi la tot pasul lucruri și locuri impresionante. Cetăți care vorbesc de Evul Mediu cum e și cazul Cetății de la Bologa din Vestul României.

Video: Florin Țene

Suntem la poale de Apuseni, pe malul opus al râului Henț, unde se află această fortăreață, menționată pentru timp de mai multe secole ca Sebesvár și apărând pe majoritatea hărților Evului Mediu ale zonei. Cetatea de la Bologa, că despre ea vorbim, a fost atestată pentru prima oară documentar în 1304 ca Sebuswar, apoi apare nominalizată cu diverse nume. O istorie ce pare să pornească din adâncuri de vreme.

Se spune că Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman în 1399 iar documentul care atestă acest moment se mai găsește la Mănăstirea Cozia, de pe malul Oltului, în Vâlcea.

Istoricii spun că fiind un punct strategic pe drumul care ducea la Oradea, fortăreața a servit și drept refugiu pentru populația locală în momentele de restriște. A câștigat importanță în secolul XVII, când otomanii au cucerit Oradea și împiedica acțiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost distrusă însă mai târziu prin explozie. Turnul și o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare. La mijlocul secolului XX turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor.

Tot ceea ce a mai rămas sunt zidurile de piatră. Refăcute recent de administrația  locală printr-un proiect european!

Frumusețea locului e teribilă. Aici te bucuri la propriu de natură și de istorie. E o experiență specială pentru oricine ajunge aici!

Aproape de drumul național care leagă Cluj-Napoca de Oradea, la granița dintre dintre Cluj și Bihor, astăzi, poate mai mult ca oricând, cetatea Bologa își așteaptă turiștii!

Sursa: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.