Reportaje/Povești

Din legendele Apusenilor: Dragostea imposibilă care a dat naștere Detunatelor!

Loading

Se spune că Munții Apuseni păstrează tăcute și nepovestite multe întâmplări stranii. Unele sunt despre dragoste, altele despre comori, iar altele despre faptele uriașilor. Una dintre ele mi-a reținut în mod particular atenția pentru că e legată de un loc pe care l-am vizitat: Detunatele. Iar povestea excursiei noastre acolo am intitulat-o atunci „locul care mi-a furat sufletul”. Fără să cunosc legenda care însuflețește povestea.

Detunatele sunt două piscuri din comuna Bucium, din Munții Metaliferi. Una dintre ele este denumită Detunata Goală, cealaltă se numește Detunata Flocoasă, iar între ele se află o distanță de 1,2 kilometri. Legenda lor ascunde o poveste de dragoste asemănătoare marilor tragedii din literatura clasică. Așa că să mergem pe firul poveștii.

Nașterea lor coincide cu vremuri mitice, când uriașii și zânele își împărțeau războinic supremația peste tărâmuri. Într-o noapte, fiul conducătorului uriașilor a rămas peste noapte în pădure fiind trezit de vocea suavă a unei zâne. Fiul uriașului s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa ființă. A fost ceea ce se cheamă dragoste la vedere între cei doi.

Doar că dragostea lor era imposibilă, în contextul în care uriașii și zânele se aflau într-un conflict continuu. Povestea de iubire dintre cei doi a ajuns și la urechile uriașului șef. Pândindu-i, acesta i-a urmărit până în pădure, unde i-a găsit unul în brațele celuilalt. Turbat de furie, uriașul a străpuns zâna cu sabia, dar nu a apucat să se bucure de fapta sa, întrucât propriul fiu l-a ucis cu un pumnal. Chiar atunci, cerul a fost cuprins de tunete și fulgere, pământul s-a despicat în două și i-a înghițit pe cei doi îndrăgostiți. Părintele ucigaș a fost pedepsit, fiind transformat în stană de piatră, precum și restul uriașilor.

 

 

Sursa: emunte.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.