Reportaje/Povești

Video. Focul Viu s-a stins!

Loading

Emblema Padișului a murit. Focul viu nu mai arde. Am urcat din Glăvoi pe un traseu de maxim o oră, parte a unui itinerariu mai lung, circuitul CheilorbGalbenei, până la Focul Viu. Numele e dat de imaginea creată de razele de soare care cădeau pe gheţar atunci când pătrundeau în peşteră printr-o fereastră din tavan. Și atunci totul se transforma într-o ireală flacără de gheață. Doar că aceasta se mai întâmplă doar în fotografiile surprinse și în amintirile celor mai norocoși care au prins în viață Focul Viu din Padiș.

Până mai ieri era al treilea gheţar ca mărime din România, după cele de la Peştera Scărişoara şi Peştera Borţig. Sala mare a ghețarului e astăzi baricadată de o ușă imensă de fier. Printre gratii observi o pată albă, poate e doar imaginația, o urmă a ceea ce a fost odinioară ghețarul. Pare trist. Asta pentru că nu se stinge doar Focul Viu dar moare și o parte din frumusețea irezistibilă a acestor munți. De aici își face loc povestea: A fost odată Focul Viu…

Impresia este că și turiștii aflați în Padiș încep să ocolească obiectivul. Aproape de peșteră mai e o familie ce așteaptă să coboare. Dar nu se grăbesc. Ne lasă să filmăm liniștiți. Paradoxal într-un fel comportamentul lor. Ne lasă timp în vreme ce Timpul nu a mai avut răbdare cu Focul Viu! 

A fost odată ca niciodată! Mă încearcă sentimente diverse. Dar nu e timp de stat. Traseul propus e încă lung și e o provocare să urci doar povârnișul din fața peșterii. Mai avem multe de văzut și de arătat. Cumva, flacăra rămâne nestinsă în toți cei care iubesc Apusenii…

Un comentariu

  • Ovidiu

    Sunteti in eroare cu peste 30 de ani. Focul Viu a murit acum 30 de ani cand un distins cercetator si doctor in stiinte a hotarat ca rasuflarea turistilor, care isi bucurau ochii cu ghetarul, topeste gheata. Ca urmare a cerut scoaterea amenajarilor incepute pe la 1900 de Czaran Gyula si inchiderea accesului cu o poarta metalica. Padisul a „scapat” atunci de una din cele trei embleme ale sale: Ghetarul Focul Viu, Cetatile Ponorului si Cheile Galbenei. Vine toamna, si in jurul datei de 15 septembrie (se intampla doar de doua ori pe an, in jurul datelor de 1 mai si 15 septembrie) mai puteti arunca o privire spre ceea ce a fost odata un simbol al Padisului: Focul Viu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *