Reportaje/Povești

Foto. Pe umerii uriașilor: Piatra Secuiului și Colții Trascăului!

Loading

“Timpul este cel mai puternic dintre sculptori. Nu are ciocan, nici daltă; el are drept scule ploaia, clarul de lună şi vântul de Nord. El termină minunat munca dăltuitorilor în piatră. Ceea ce adaugă el nu se poate defini şi valorează infinit.” (Anatole France)

Am preferat mereu pictura sculpturii. Am apreciat mai degrabă o pânză ce amesteca diferite culori decât să contemplu piatra dăltuită în forme variate. Poate pentru că expresia picturii am asociat-o mai mereu creației omului în vreme ce arta sculptată am lăsat-o în seama unor ființe nepământene. Impresia a fost că prima poartă cu sine tonalitatea artiștilor pe care îi poți atinge, având o aromă casnică, în vreme ce pentru a doua ar fi fost nevoie de îndemânarea unor giganți, pentru că degajă o anume solemnitate.

Monumentalitatea Pietrei Secuiului și a Colților Trascăului m-a frapat mereu. Nu a fost un moment, dar nici măcar unul, în care atunci când am ajuns în Rimetea sau în Colțești, să nu admir, de-a dreptul pierdut, frumusețea copleșitoare a naturii de aici. E un amestec de solemnitate cu senzația casnică a destinației pe care o revezi!

Este primăvară deși natura se încăpățânează să se manifeste plenar. Poate că e teama. Teama de nou a unei vieți la început. Cred că așa e și cu natura. Are acum pașii unui copil deși relieful din aceste locuri poartă impresia unor uriași magnific sculptați: Colții Trascăului și Piatra Secuiului!

Flo, mulțumim pentru fotografiile superbe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *