Reportaje/Povești

Foto și video. De la Groapa Ruginoasă din Apuseni la Vulcanul Stins din centrul României!

Loading

“Cât de frumos e locul! A meritat să ne strecurăm și să îl vedem!” Ce-i drept, era cât pe ce să ratăm întâlnirea cu această priveliște de care părea că nu ne mai săturăm. Vulcanul Stins din Racoș este, la propriu, o minunăție a naturii. Când am ajuns lângă, drumul era barat de o firmă de pază, care ne-a precizat că întreg arealul este închiriat pentru filmări la o producție ce va rula din primăvară pe Netflix. Nu eram doar noi dezamăgiți. Și alți turiști aveau să se mulțumească cu celelalte obiective pe care le voi aminti la momentul oportun. Dar, încăpățânați, nu ne-am lăsat. Ne-am strecurat până la un punct de belvedere, în care aveam întreaga cuprindere a Vulcanului. Cine știe? Poate ne trezim în vreo secvență de film ca două umbre ce privesc fix monumentalitatea naturii de aici.

 

 

Senzația, pe bune, era de film western. Precum niște căpetenii apașe care privesc spre trecătorii care se încumetă să înfrunte canionul. În cazul de față era echipa de filmare, care se observa, minuscul, jos. Dar pe noi ne interesa altceva. Eram în căutarea aventurii și tocmai ce o descoperisem de pe acest pisc. Punct ce ne permitea să ne jucăm în voie cu aparatul pentru a prinde cele mai bune fotografii. Deși mare spațiu de manevră nu am avut. Eram totuși pe buza prăpastiei și orice mișcare greșită putea însemna o cădere în gol. O imagine pe care chiar nu voiam să o descopăr. Așa că ne manifestam cu grijă dar sub impresia remarcabilului descoperit!

 

 

 

Un angrenaj întreg de culori ilustrează acest spațiu: un maro spre roșu intens, galben lutos, pe alocuri negru. Iar pe lângă partea aceasta deșertică, apăreau pâlcuri de verdeață, câțiva copaci grupați din loc în loc, însuflețind acest tărâm al cenușii și al zgurii! Așadar, la mai puțin de 70 de km de Brașov, chiar înainte de Rupea, te găsești într-un spațiu ce-ți creează un sentiment îndoit: fie că te afli pe întinsul și aridul Vest Sălbatic al filmelor hollywoodiene ori că intri ușor în peisajul SF al Planetei Roșii! Chiar, oare filmul realizat acolo ce gen abordează?

 

 

Specialiștii spun că Vulcanul Stins din Racoș, județul Brașov, reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României, aici s-au petrecut ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați. Este impresionant locul. Cumva parcă seamănă cu Piatra Ruginoasă din Apuseni! Dar acolo nu am avut mult timp să meditez la asta. O echipă de pază ne-a reperat. Așa că a trebuit să ne luăm gândul de la potențialul nostru statut de figurație într-un film pe Netflix. Am rămas doar admiratorii teribilei naturi din aceste locuri. Dar aventura noastră în Racoș nu s-a terminat aici. Abia a început. Pentru că aveam să aflăm și alte minunății. Ce-i drept, mai ușor accesibile!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *