Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

VIDEO. Povestea podului de peste Mureş, celebru pe vremuri în toată Europa!

Loading

România a fost cândva cu un pas înaintea Europei. Vreme de 100 de ani, țara noastră s-a putut lăuda cu singurul pod cu trafic feroviar, rutier și pietonal de pe bătrânul continent. Este vorba despre podul de fier din Ocna Mureș, care astăzi mai e doar o umbră a trecutului. Construcția mai poate fi trecută doar la pas sau cu bicicleta.

 

Povestea vechiului pod peste Mureș începe pe la sfârșitul secolului 19. Nu se știe cu exactitate când a fost ridicat, însă oamenii de aici cred că cel mai probabil a fost construit de austrieci după anul 1872. Atunci, Salina din Ocna Mureș a finanțat și a construit o cale ferată lungă de aproximativ 4 km care făcea legatura între exploatarea minieră şi nodul feroviar Războieni. Până atunci, Mureșul se traversa pe un pod de lemn.

 

Este în așa fel calculat în primul rând de proiectanți și apoi constructorii care au respectat calculele respective ca să reziste mult peste sarcina normală. Vreme de 100 de ani, orașul Ocna-Mureș era cunoscut în toată Europa. Mândria locului, podul de fier, era singurul care putea fi traversat pietonal, rutier şi feroviar. Acum, doar la pas se mai poate trece prin fostul “kilometrul 0” al așezării.

Podul era ridicat la nivelul liniei ferate și se putea circula în acele condiții și era un pod bine construit, solid, deci nu era nicio problemă. Dovadă că mai este și acum în picioare. Singura problemă pentru cetățeni (pe care mi-o amintesc şi eu cu nostalgie) e că se stătea cam mult la barieră. Fotografiile din arhivele oamenilor poartă mărturia frumuseții sale. Localnicii se mândresc și acum cu povestea celebrului pod, care între timp a fost înlocuit cu unul din beton.

În urmă cu doi ani, primăria Ocna Mureș a avut inițiativa de a reabilita podul de fier. Pentru asta, autoritățile locale au nevoie de un transfer de proprietate de la CFR a obiectivului. Teoretic, acordul a fost obținut, însă formalitățile s-au dovedit destul de greoaie.

 

Sursa foto: citynews.ro

Sursa video: LOOK TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.