Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

VIDEO. Peştera Scărişoara, locul în care se află balaurul blestemat ce fura fetele de pe Muntele Găina!

Loading

Într-un areal bogat în peşteri, cum sunt Apusenii, unele dintre ele remarcabile prin frumuseţe şi importanţă ştiinţifică, peştera Scărişoara are de mult timp locul său aparte, atât pentru cercetători cât şi pentru simpli vizitatori. Aici se află cel mai mare şi mai vechi bloc de gheaţă subteran din lume, care spune specialiştilor poveştile vremurilor trecute iar pentru turistul simplu este cu adevărat o încântare.

 

Potrivit unor ample cercetări, straturile de la suprafaţă au peste 10500 de ani, dar trebuie menţionat că cel puţin până acum nu s-a putut fora mai în profunzime pentru o datare mai exactă. Este prima peşteră care a fost declarată monument al naturii de către Emil Racoviţă în 1938.

Gheţarul este un element dinamic. În fiecare an se depune un strat de gheaţă la suprafaţă şi se topeşte de la bază un strat de gheaţă. “Datorită acestui fenomen, apa care îngheaţă înmagazinează informaţie ştiinţifică care poate fi descifrată ulterior de către cercetători şi are o oarecare cronologie. În acest fel se poate reface clima din ultimii 10500 de ani care a fost în zonă. Respectiv se poate stabili în funcţie de izotopii de oxigen, hidrogen şi aşa mai departe din această gheaţă, de unde au venit precipitaţiile: dinspre Atlantic, dinspre Mediterana. Se poate stabili în funcţie de polenul ce se găseşte în gheaţă ce plante au fost în această zonă, în acest interval de timp. În prezent se fac cercetări ca să se stabilească ce fel de bacterii şi ce fel de ciuperci există în această gheaţă. Este un extraordinar rezervor de informaţie ştiinţifică”,  aprecizat speologul Christian Ciubotărescu.

 

De sus de la intrare se coaboară 40 de metri până în prima sală, pe acoperişul de gheaţă al peşterii ce are o grosime de 36 de metri. Aici se află cele două săli ce sunt vizitabile de către turişti: Sala Mare şi Sala Biserică, ultima o minunăţie a naturii, datorită stalacmitelor care se formează în principal primăvara. Aerul rece care este mai greu se lasă în timpul iernii în acest spaţiu. Temperatura devine negativă şi primăvara când se topeşte zăpada de la suprafaţă, această apă pătrunde în subteran şi reîngheaţă sub aspectul acestor formaţiuni. Cele mai frumoase şi cele mai mari sunt în perioada aprilie – mai a fiecărui an.

Sub aceste două încăperi, peştera mai are încă două rezervaţii: o rezervaţie mică – o faleză de gheaţă de aproximativ 16 metri şi o altă rezervaţie mare unde peştera devine peşteră normală. În aceste locuri, temperatura este de aproximativ 6,5 grade.

Locul are legenda sa, povestită şi azi de cei mai bătrâni. Ţinând cont că de aici de pe platoul din apropierea gheţarului se poate vedea târgul de fete de pe Muntele Găina, se spune că în vechime în această peşteră trăia un balaur care în fiecare an mergea şi fura cea mai frumoasă fată de pe Muntele Găina şi o aducea în acest sălaş. Până când într-un an a fost blestemat şi a îngheţat iar în prezent nu i se mai poate vedea decât capul. Este vorba de o formaţiune de gheaţă aflată chiar la intrare, în Sala Mare, undeva în stânga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *