Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

Castelul Teleki de la Uioara de Sus: o bijuterie ce a devenit ruină. A mai rămas doar povestea!

Loading

În inima Transilvaniei, un fost castel nobiliar devine ruină cu fiecare oră care trece. Din vechea reşedinţă a conților Teleki de la Uioara de Sus, parte a orașului Ocna Mureș, au mai rămas zidurile și un morman de lemne și moloz în interior. Autoritățile nu pot face nimic din cauza proceselor de succesiune care nu se mai termină.
Construit între anii 1850 și 1869, castelul neogotic din Ocna Mureș, județul Alba, era odinioară adăpost pentru familia nobiliară Banffy. Construcția, în formă dreptunghiulară, a intrat ulterior în posesia conților Teleki. După mai bine de 140 de ani de la construcție, edificiul cu 19 camere, dispuse la parter și cele două etaje, a rămas pradă hoților.
Oamenii locului sunt supărați că nu știm să păstrăm ce e frumos și valoros.
Pe poarta castelului este pus, astăzi, lăcatul. Un singur om din Ocna Mureș are cheia și doar aşa mai poţi intra în curtea castelului. Măsura a fost luată, după ce mai mulți oameni au prădat și ultimele bogății din clădire. Într-o zi, a povestit paznicul, s-a furat inclusiv scara interioară grea de câteva tone.
Un interminabil proces de succesiune a transformat clădirea impunătoare din trecut într-un loc pustiu, plin de gunoaie. Primăria a restituit inițial castel unuia dintre moștenitori, dar ulterior a apărut un alt pretendent care revendică imobilul. Autoritățile locale nu pot face nimic până când instanța nu va lua o decizie.
Între timp, bijuteria își pierde strălucirea. Geamurile sunt ciobite, ușile scose din balamale, iar pereții scorojiți mai poartă încă ultimele urme de vopsea. Grinzile de susținere a acoperișului s-au prăbușit, roase de ploaie și zăpadă, așa că intrarea în clădire e o aventură care s-ar putea termina urât.
Ce au rămas însă nealterate de vreme sunt legendele. Se spune că în pivnița castelului erau butoaie mari de doi metri. În timpul războiului, soldații ruși ar fi intrat aici, au împușcat câteva dintre ele ca să deguste băutura, dar licoarea bahică a tot curs până când i-a înnecat. Dar cam atât a rămas din castelul Teleki, povestea.
Oamenii din Ocna Mureş știu că nu pierd doar turiști, ci și istoria atâta timp cât palatul se degradează în spatele porților închise.
Sursa: LOOK TV
Sursa foto: citynews.ro/ radiounirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *