Reportaje/Povești

VIDEO. Din Castelul cu inorogi al Transilvaniei a mai rămas doar legenda și câteva ruine!

Loading

Castelul Kornis din Mănăstirea, județul Cluj, este cunoscut și sub numele de Castelul cu inorogi. Denumirea provine de la faptul că la poarta de acces pe domeniul nobiliar străjuiau statuile a doi inorogi din piatră, cu corn metalic. Aceste animale mitice se regăsesc pe blazonul familiei Kornis. Din păcate, azi, cei doi inorogi nu se mai află la intrarea principală iar castelul, cândva o bijuterie, a devenit doar o ruină.

 

 

Despre legătura familiei Kornis cu aceste animale circulă mai multe legende medievale. Una dintre ele o regăsim în volumul „Castele și Cetăți din Transilvania: Județul Cluj”, redactat de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica și Gabriela Popa. Aceasta spune că prin zonă bântuia un inorog rău, care deranja locuitorii și călugării de la mănăstirea benedictină. Supărat pe comportamentul inorogului, unul dintre membrii familiei Kornis a ucis animalul în timp ce acesta venea la izvorul din apropierea castelului pentru a bea apă. Drept răsplată pentru curajul său, acesta a fost înnobilat și a primit dreptul să-și deseneze pe blazon un inorog.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

 

Castelul Kornis din satul Mănăstirea a fost construit în secolul al XVI-lea, în stil renascentist, de către Kristóf Keresztúri. Clădirea inițială avea un singur etaj. De-a lungul timpului, acesteia i-au fost adăugate însă câteva corpuri secundare, luând o formă dreptunghiulară, cu o curte interioară în centru. În apropierea castelului se afla și o mănăstire medievală a călugărilor benedictini, potrivit bunadimineata.ro.

 

În 1600, Korosi Ilona, văduva lui Kereszturi Kristof și-a dat fiica Katalin, de nevastă, lui Kornis Boldijar de Rusca, un artistocrat transilvănean, din neam de români înnobilați. Practic, această căsătorie înseamnă și începutul istoriei de peste 300 de ani a familiei nobililor Kornis de Mănăstirea. Istoricii spun că pe nobilul Kornis îl regăsim în bătălia de la Șelimbăr în care luptă împotriva armatelor lui Mihai Viteazu. Ba mai mult, personajul său apare și în filmul “Mihai Viteazu” al lui Sergiu Nicolaescu.

 

Una dintre particularitățile acestui castel o reprezenta accesul în interior. Intrarea principală în curtea interioară a castelului se făcea printr-un pod mobil, construit peste un șanț, care avea rol de apărare. Acesta era ridicat în fiecare noapte, dar și în caz de pericol, atunci când clădirea era atacată. Podul era construit în fața turnului cu poartă, care mai poate fi admirat și în prezent.

 

Din păcate, acum acel șanț devine ușor – ușor o groapă de gunoi. Întreaga stare a castelului Kornis e una de degradare avansată…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *