
VIDEO. Secretul bisericii fortificate de la Biertan!
Biserica fortificată de la Biertan este poate cea mai cunoscută aşezare săsească, situată într-un peisaj pitoresc, cu legende şi poveşti de povestit. În pastelul minunat al toamnei, colina din inima localităţii pare o imagine decupată din tabloul unui pictor. Este fără îndoială un simbol cultural şi turistic al Transilvaniei, o adevărată fortăreaţă, care din 1993 se află pe lista monumentelor incluse în patrimoniul UNESCO. Şi cum vă spuneam, locul are povestea lui care îl face şi mai atrăgător.
An de an, turiştii, mai ales străni, care treg pragul bisericii fortificate de la Biertan, întreabă de „camera împăcării” sau de „închisoarea matrimonială”, locul de care se leagă cea mai inedită poveste de aici. Se spune că acolo stăteau 14 zile soţul și soţia care doreau să divorţeze. Aveau la dispoziţie un singur pat, o singură farfurie, o singură lingură, un scaun şi o masă. Dacă după două săptămâni se împăcau, plecau acasă, dacă nu… rămâneau până ce îşi rezolvau disputele. Aşa că în 300 de ani, cât Biertanul a fost sediul episcopal al Transilvaniei, un singur cuplu a divorţat.
Biserica fortificată din Biertan a fost construită de saşii care au venit aici pe la 1200 – 1300, din partea Germaniei, de la graniţa cu Luxemburg. Iniţial a fost o bisericuţă de lemn care a ars şi ulterior s-a construit biserica mare, finalizată în secolul XVI. Fortificaţia de aici este compusă din două rânduri de ziduri concentrice, legate între ele de turnuri de poartă şi de apărare. Este considerată cea mai puternică biserică fortificată a Transilvaniei, cu şase turnuri şi trei bastioane: Turnul cu ceas, Turnul mausoleu, Turnul catolicilor, Turnul slăninii, Turnul închisorii, Turnul de poartă şi Turnul ţesătorilor.
Mai mult, biserica se laudă cu cel mai mare altar poliptic din Transilvania, format din 28 de panouri pictate între 1483 şi 1513 de pictori din Viena şi Nurnberg.

