Reportaje/Povești

Poiana magică din Munții Apuseni!

Loading

Nu mai cred demult în magicieni dar natura munților pe care îi bat la pas din vreme în vreme este mereu o surpriză. Iar magia care învăluie aceste locuri se exprimă în cele mai inedite dimensiuni. Relieful ia la propriu o formă care pentru un profan capătă valoarea unei povești cu adevărat magice. Așa se întâmplă când urci în Padiș și mergi în Poiana Ponor. Locul în care apa dispare ca prin minune.

Ne-am întrebuințat ceva până să ajungem pornind de la Cabana Brădet pe un traseu plan la început și apoi ușor accidentat, prin pădure. Dar cum treci de Izbucul Ponor, se deschide în fața privirii o poiană, aș spune mai degrabă o depresiune, înconjurată precum o cetate de dimensiuni impresionante de culmi înalte și zone împădurite. Bucuria unei zile de vară în bătaia caldă a razelor de soare te face să nu mai pleci din loc preț de câteva ore. Iar apa rece a pârâului prin care umblăm desculți pare să fie ingredientul rețetei perfecte pentru a petrece în tihna muntelui. Dar acum începe magia.

Pentru că spectacolul naturii aici e la el acasă. Ineditul e legat de modul în care se scurge apa în această depresiune. Micuțul râu ce își face apariția în Izbucul Ponor traversând apoi poiana, se pierde în două sorburi acoperite de nisip. Ca și cum apa ar fi înghițită cu sete de un uriaș ascuns în măruntaiele pământului. Imaginea este una suprarealistă. Încântătoare de-a dreptul!

Apoi, când nivelul apei crește semnificativ, datorită topirii zăpezii sau a unor perioade mai îndelungate de ploaie, sorburile nu mai pot drena întreaga cantitate de apă și astfel se formează un lac temporar. Pe care îl vezi primăvara, cel mai probabil în perioada martie – mai. Ca ulterior, alte sorburi din poiană să intre în acțiune când vremea se face caldă pentru a drena apa în subteran iar lacul dispare. Este magia din Munții Apuseni!

Încântați până peste poate de loc și cu bronzul de munte consolidat am considerat că e momentul să trecem din Poiana Ponor în Glăvoi, prin pădure, un drum ușor de vreo 15 minute. Era momentul să răcorim descoperirea noastră la butuci, la un pahar de vorbă!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *