Jurnal de bord

Cătunul izolat din Apuseni unde să îți petreci vacanța!

Loading

Valorile de temperatură de la sfârșit de octombrie dau semne că se îndreaptă și vine weekendul iar toamna arată spectaculos în Apuseni. Și ce să mai spui când totul se petrece într-un loc desprins parcă din legendele și basmele românești ale lui Petre Ispirescu.

La mai mult de 1200 de metri altitudine, în inima Apusenilor, după un itinerariu de 12 kilometri care porneşte din localitatea Gârda de Sus şi străbate pădurea, găsești un cătun învăluit parcă de magie și cu un nume pe măsură: Casa de Piatră. O locuință veche de peste 150 de ani aflată chiar la intrarea în sat, reabilitată, spune acum povestea așezării.

În cătunul Casa de Piatră, din comuna Arieșeni, judeţul Alba, mai trăiesc doar 16 familii. Nu o să vă întâlniți aici cu Făt-Frumos sau cu Ileana Cosânzeana dar localnicii au farmecul unor personaje calde, a acelor țărani cu inimă bună ce îți deschid casa și te așează bucuroși la masă. Pentru un turist aceasta este rețeta unei vacanțe reușite: ospitalitatea gazdei, tihna satului şi peisajele spectaculoase.

Noi am pus piciorul aici atât iarna cât și vara. Dar sunt absolut convins  că pastelul toamnei face acest loc irezistibil. Cu adevărat aici te poți bucura de natură în adevărata sa splendoare într-una dintre cele mai sălbatice părți ale Europei. Și e și un punct bun nu doar de campare ci și de traseu spre Coiba Mică, Coiba Mare și Ghețarul Vârtop. Nu foarte departe se află Izbucul Tăuz, Ghețarul Scărișoara iar pe jos în trei ore ajungi în Padiș.

Casa de Piatră! Sună glacial, poate prea rece acest nume! Dar este exact diferit: găsești atâta căldură în cătunul ăsta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.