Reportaje/Povești

VIDEO. Pe drumul lui Pintea Viteazul, de unde începe Țara Lăpușului!

Loading

Cu ani în urmă am mai trecut de la Chiuiești spre Măgoaja până la Rohia, pe culmea ce desparte Clujul și Maramureșul. Dar din motive care îmi scapă nu am băgat de seamă în trecut câtă istorie adună traseul ăsta. Ca să nu mai vorbesc de pitorescul reliefului. Locul electrizează, perspectiva pe care o ai asupra Podișului Transilvaniei este o poveste în sine. Pe care o afli acolo.

Se ajunge atât de ușor, din Dej, la 18 km distanță, se află comuna Chiuiești cu satul apărținător Măgoaja, știut și ca satul lui Pintea Viteazul sau Pintea Haiducul, fiind dealtfel cea mai nordică localitate a județului Cluj, care se învecineazã cu Maramureșul, Sălajul și cu Bistrița-Năsăud. Vechea așezare pare și astăzi încremenită în timp, cu gospodării tradiționale, cu obiceiuri și îndeletniciri care te poartă parcă în lumea lui Pintea. E ca și cum veacurile au refuzat să șteargă urmele Viteazului de aici.

Măgoaja este doar satul de unde începe Țara Lăpușului. Cu viața molcomă a celor peste 100 de case dar cu istoria uriașă de atâtea generații. Chiar în centrul satului se află Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Nicolae, fiind a patra biserică fortificată din Transilvania construită cu piatră de râu și pământ.

Acum am văzut doar o parte dar Drumul lui Pintea continuă de la Măgoaja la Rohia, la Târgu Lăpuș, Copalnic Mănăștur, Baia Mare, Cavnic, Budești, Ocna Șugatag, Sighetu Marmației, Mara, până la Mormântul lui Pintea de pe Gutin. Acolo intră în istorie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *