
VIDEO. Dan Codrean, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Mediul verde să fie cât mai aproape de ceea ce înseamnă acasă!
Cum poate fi redat spațiul verde unui municipiu cum e Cluj-Napoca? Ce să faci pentru un aer cât mai respirabil în cel mai mare oraș și aglomerat oraș al Transilvaniei? La aceste întrebări ne-a răspuns candidatul PRO România la Primăria Cluj-Napoca, Dan Codrean. Acesta este convins că “tendința fiecăruia dintre noi este de a merge spre verde, spre pădure, spre aer curat. Și ne dorim ca acel mediu verde să fie cât mai aproape de ce înseamnă acasă pentru noi toți, pentru fiecare“.
Pe de altă parte, Codrean susține că “municipiul s-a dezvoltat foarte mult și această dezvoltare a însemnat a pierde spațiu verde, a pierde vegetație în detrimentul betoanelor, construcțiilor asfaltului. Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit nouă tuturor, nu neapărat la nivel de administrație, cât de comunitate și să vedem că fără o intervenție promptă, rapidă și cât se poate de concretă pe acest palier, vom ajunge să respirăm aerul și mai poluat decât cel pe care îl respirăm astăzi“. “Să nu ne pierdem sănătatea în detrimentul dezvoltării“, a mai precizat Codrean.
Interviul integral îl puteți urmări mai jos:
R: Care este abordarea dumneavoastră pentru mediu, pentru politica verde, într-un oraș cum e Clujul?
DC: Politica verde este un aspect pe care l-am luat în calcul de la început. Programul pe care l-am gândit împreună cu echipa mea, pentru că vorbim de o plajă foarte largă care e conectată cu mediul și dincolo de ce înseamnă mediu ca noțiune de sine stătătoare. Partea de mediu am avut-o în vedere atunci când am făcut o statistică a ceea ce înseamnă spațiu verde la nivel de municipiu Cluj-Napoca. Municipiul s-a dezvoltat foarte mult și această dezvoltare a însemnat a pierde spațiu verde, a pierde vegetație în detrimentul betoanelor, construcțiilor, asfaltului. Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit nouă tuturor, nu neapărat la nivel de administrație, cât de comunitate și să vedem că fără o intervenție promptă, rapidă și cât se poate de concretă pe acest palier, vom ajunge să respirăm aerul și mai poluat decât cel pe care îl respirăm astăzi. Cu precădere această componentă a calității aerului a reprezentat un punct de discuție și de analiză la nivel local și nu numai. Pentru că și în presa locală am avut studii făcute de agenții și de institute din afara țării care spunea și atrăgeau atenția asupra faptului că municipiul Cluj-Napoca a ajuns să fie un oraș extrem de poluat. Aici și din această lipsă a spațiilor verzi, a diminuării lor exponențiale și în contrapartidă a creșterii părții de construcții. Asta pe de o parte. Iar pe de altă parte din cauza unui trafic pe care îl știm foarte, un trafic îngreunat, blocat de multe ori. Blocajul acesta aduce cu sine consumul de carburant, noxele care se elimină în aer și de aici vorbim de o calitate a aerului extrem de precară. Până la urmă toate aceste componente de mediu ar trebui să devină prioritare. Am putea pune cu ușurință semnul de egalitate între ce înseamnă mediul și ce înseamnă sănătatea noastră, a celor din comunitatea clujeană. Și cred că aici e foarte mult de lucru.
R: Foarte mulți clujeni și-au schimbat comportamentul în pandemie și au ales să își ia case de vacanță sau de locuit la țară. Considerați că recursul la verde, la pădure, ar putea fi o șansă pentru o metropolă cum e Cluj-Napoca? Adică să creăm bretele verzi sau păduri pe lângă oraș?
DC: Întrebarea dumneavoastră și-a primit răspunsul la ceea ce au făcut alții dacă e să privim la situații similare cu cea în care se află municipiul Cluj-Napoca. Eu cred că tendința fiecăruia dintre noi, a majorității, pentru că nu putem generaliza decât până într-un punct, de a merge spre verde, spre pădure, spre aer curat este o simțire a fiecăruia dintre noi. Și undeva ne dorim, și dacă nu afirmăm cu subiect și predicat, ne dorim ca acel mediu verde să fie cât mai aproape de ceea ce înseamnă acasă pentru noi toți, pentru fiecare. În mod evident pandemia a reprezentat un moment în care am putut să fugim puțin din metropola noastră și să ne gândim la o viață undeva într-un mediu mai retras. Evident aici s-a suprapus cu această necesitate a autoizolării din motive de precauție și de sănătate. Dar ceea ce cred eu că s-a întâmplat pe perioada de pandemie reprezintă și un răspuns firesc, reprezintă și o dovadă a ceea ce înseamnă mediul verde pentru fiecare dintre noi. Am fi putut să ne izolăm cu toții în apartament, între cei patru pereți. Mulți, foarte mulți dintre noi, am simțit nevoia de a ieși din acest spațiu închis și a merge spre spațiu deschis, spre spațiu verde, spre aerul curat.
R: Considerați că primăria ar mai trebui să caute astfel de spații, de terenuri? Ar trebui să existe o preocupare pentru a cumpăra teren unde să fie plantați astfel de copaci, să fie zone împădurite?
DC: Cred că soluții în zonele limitrofe Clujului, sunt. Pentru a face aceste coridoare verzi sau culoare verzi. Există variante pentru că spațiile, chiar dacă geografic vorbind, Clujul are o geografie care limitează din mai multe puncte de vedere. Dacă privim dincolo de această limitare și ne extindem puțin aria de căutare, se pot identifica terenuri care să fie valorificate în acest sens. Și Primăria poate să le valorifice punând câte un petec de pădure care să vină și să dea acest plus de oxigen, acest plus de viațî, până la urmă, comunității clujene.
R: Cum credeți că va fi afectată natura pe termen mediu, cât de mult va suferi spațiul verde și zona de aer curat?
DC: Putem să apreciem într-un mod, la acest moment, teoretic. Dar felul în care va suferi totuși mediul pe termen mediu va fi direct proporțional legat de modul în care va fi politica dezvoltare a orașului. Pentru că dezvoltarea orașului este dată de administrația publică locală. Care dacă are în vedere ceea ce înseamnă spațiul verde, aerul curat, mediul sănătos pentru noi pentru clujeni, cu siguranță modul în care va accepta și va autoriza până la urmă construirea de imobile, de spații, de orice, va purta această amprentă a atenției către mediu. Ce ține de noi și de administrație e felul în care va fi afectat mediul pe termen lung. Până în acest moment, din păcate, mediul a suportat foarte mult, a preluat din ceea ce înseamnă minusurile dezvoltării comunității clujene cred că acest lucru, de la acest moment, cel puțin, ar trebui să înceteze și să ne gândim la acest termen mediu ce va însemna spațiul verde pentru clujeni, unde vor putea să ia acea gură de oxigen atât de necesară. Să nu ne pierdem sănătatea în detrimentul dezvoltării.

