Interviu

Europarlamentar: Marile incendii din Europa sunt cauzate pe fondul depopulării zonelor montane!

Loading

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, Daniel Buda, trage un semnal de alarmă cu privire la depopularea zonelor montane din Apuseni, din România și nu numai. Eurodeputatul susține că marile incendii din Europa ar fi cauzate pe fondul absenței tot mai mari a populației din zona de munte.

Suntem într-o cursă contra cronometru în Parlamentul European în ceea ce înseamnă acordarea unor condiții și facilități pentru a rămâne oamenii în aceste zone. Am avut o discuție în Parlamentul European legat de ceea ce înseamnă zonele montane și depopularea acestor zone. Marile incendii pe care le avem în Italia, în Portugalia, în Grecia sau în alte state, sunt cauzate de ceea ce înseamnă lipsa populațiilor în zona montană și lipsa zootehniei de aici ceea ce duce la prezența unei vegetații uscate în cantități uriașe, și astfel fenomenele sunt de nestăpânit și pun în pericol viața, a declarat Daniel Buda pentru ApuseniTransilvania.ro.

Mai mult, europarlamentarul crede că infrastructura rutieră, medicală și școlară e decisivă.

Muntele este cel care oferă enorm de multe oportunități. În Parlamentul European am discutat de multe ori și am reușit să impun această chestiune. Practic nefiind o zonă cu constrângeri ci o zonă care oferă foarte mult ca areal de dezvoltare. Pentru că știm foarte bine că zonele montane furnizează alimente de o calitate foarte bună care știm că nu se compară nici cu cele de la șes sau de la deal. În același timp sigur că sunt și foarte multe provocări. De la nivelul Parlamentului European încercăm să stimulăm aceste afaceri. Dealtfel și subvențiile în agricultură sunt mult mai mari pentru cei care trăiesc în zona de munte. Suntem la Mărișel. E o zonă pe care să o dăm ca exemplu, ca model de bune practici în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei zone. Trebuie să venim și să dezvoltăm această zonă, să oferim accesibilitate din punct de vedere al infrastructurii rutiere, și pe partea medicală și pe partea școlară. O dezvoltăm tocmai pentru a rămâne populația în aceste zone, a mai spus Daniel Buda la ApuseniTransilvania.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.