Reportaje/Povești

Foto superb. Minunea din Țara Călatei: rezervația de liliac sălbatic!

Loading

Undeva, în Țara Călatei, niște flori pastelează superb relieful cu care Dumnezeu a înzestrat aceste locuri. Nu departe de drumul european care traversează Izvorul Crișului din județul Cluj poți descoperi o minune a naturii. Una dintre comorile atât de puțin cunoscute din această parte a Transilvaniei: rezervația de liliac sălbatic.

Dealul Riszeg domină domol Izvoru Crișului, iar cei care aventurează preț de o oră până sus pe culme primesc o răsplată pe măsură. E priveliștea minunată asupra împrejurimilor, a ceea ce se cheamă Țara Călatei, a satului care se găsește la poale până la Șaula, Huedin, Sâncraiu și Păniceni. Un tablou care surprinde sugestiv povestea vieții vechilor așezări de aici.

Apoi ai tot răsfățul când admiri florile parfumate, unice în Transilvania, Daphne cneorum (tulichina mică). Această floare rară răspândește o mireasmă îmbătătoare, de la ea venind și denumirea dealului – Riszeg.

Tămâița de pădure, cum i se mai spune popular, a intrat adânc în sufletul localnicilor din Izvoru Crișului, conștienți valoarea plantei cu miros atît de fin. Așa că oamenii au cedat în fața tămâiței de pădure. I-au lăsat 15 hectare de teren, unde planta crește în voie neatinsă de mâna omului, doar ocrotirea Creatorului, prin razele soarelui și prin picurii de ploaie.

Am aflat că Dealul Riszeg este singurul loc din Transilvania unde crește tămâița,  o plantă de origine mediteraneană, cu flori mărunte de culoare violet. Specialiștii apreciază că îi place să trăiască în pâlcuri dese, în special pe pantele pietroase şi calcaroase. Ce paradox creează natura aici: o floare atât de delicată se manifestă plenar pe un sol atât de puțin generos, la o primă vedere. Și totuși, înfloreşte în lunile aprilie-mai dar şi în iunie.

Flo, mulțumim pentru aceste fotografii superbe cu minunea de la Izvorul Crișului: rezervația de liliac sălbatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.