Știri

Acord între Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei și AFIR pentru instalarea panourilor fotovoltaice în fermele agricole din România

Loading

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, pe pagina de Facebook, ca în următoarea săptămână va fi semnat un acord cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru sprijinirea din punct de vedere administrativ și logistic implementarea proiectelor.

Ordonanța care stabilește cadrul instituțional și financiar pentru punerea în funcțiune a Fondului de modernizare, cu o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro a fost aprobată. De aceste fonduri pot beneficia și fermierii sau antreprenorii din industria alimentară.

Ministrul Agriculturii a declarat că este extrem de important ca banii să fie utilizați pentru a se crea noi facilități de producere de energie regenerabilă, fie din surse fotovoltaice, fie de biogaz sau biomasă, în așa fel încât aceștia să devină independenți din punct de vedere energetic.

Energia și gazul natural utilizate în agricultură și industria alimentară au o pondere mare în costul final al produselor agroalimentare, iar prin asigurarea acestei independențe energetice, fermierii și cei ce activează în industria alimentară își vor crește reziliența și competitivitatea pe piață.

Ministrul Agriculturii a mai punctat că este extrem de important ca absorbția de fonduri destinate agriculturii în vederea producerii de energie regenerabilă să nu să realizeze prin scoaterea din uz a terenurilor agricole, ci prin folosirea acoperișurilor halelor și fabricilor.

Fondul de modernizare este alcătuit la nivelul UE din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră, România având alocate 11.98% din totalul acestor certificate. Conform declarațiilor ministrului Energiei, la o medie a valorii certificatelor de CO2, valoarea totală a Fondului de modernizare ar fi de aproximativ 13 miliarde euro.

Sursa: Facebook Europarlamentar Daniel Buda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *