Reportaje/Povești

FOTO și VIDEO. Drumul forestier din inima Apusenilor: de la Măguri la Mărișel!

Loading

Frumusețile Apusenilor din partea Clujului sunt prea puțin cunoscute și prea puțin puse în lumina reflectoarelor. Asta nu înseamnă că zona de aici e mai prejos decât locurile din Apuseni aflate în Alba și Bihor, mult mai căutate de turiști. Un astfel de loc e cel care duce spre inima acestor munți și leagă Măguri de Mărișel la peste 1200 de metri, aproape de granița cu Alba.

 

Drumul e practicabil pentru orice tip de mașină iar panorama care se deschide în fața ochilor devine o bucurie pentru tot itinerariul. Verdele brazilor, pădurea încă intactă în mare parte și culmile Apusenilor în care pe una se observă mănăstirea de la Crucea Iancului, la peste 1400 de metri, ca un veritabil far de observare în largul muntelui, pastelează tabloul pictat de Creator.

Poate cele mai ispititoare locuri pe acest traseu, dincolo de tufele de zmeură de la marginea drumului și în august fructele sunt coapte, mi s-au părut oazele de umbră și liniște de la marginea râului a văii care merge braț la braț cu cărarea. Aș pierde ore în șir acolo fără să mă gândesc deloc la vreme, de fapt mi-aș face prieten timpul… Că trecerea lui e fără griji sau spaime în munte. E doar povestea și am impresia că am intrat în ea.

Sus, pe platou la Mărișel, am lăsat în spate drumul forestier care a început în Măguri și am ieșit din peisaj. Am mai parcurs o filă. Dar povestea merge mai departe…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.