Reportaje/Povești

Foto și video! Cetatea Liteni, recurs în timp la poale de Apuseni!

Loading

Cu timpul nu ai cum să lupți. Este adversarul invincibil de care vrei să fugi mereu. Împotriva timpului lupți fără șansă de izbândă. Dar poate tocmai de asta ne invidiază zeii: efemeritatea vieții face clipa prezentă pentru muritori de neprețuit. Fiecare moment se trăiește, chiar dacă nu conștientizat, intens. Ca și când ai vrea să lași urme în eternitate. Cel puțin asta a fost senzația când am cercetat zidurile Cetății Liteni. Aici timpul a trecut nemilos peste vremuri dar impresia acestor ruine pare la fel vie ca atunci când între pereții de piatră răsuna gălăgios viața.

 

 

A fost odată ca niciodată… ar spune povestea. Și câte nu ar fi de spus. Povești și legende adunate în secole. Și de-ar avea pietrele glas câte istorii am mai afla! Osemintele celor care au stat aici nu au răzbătut timpului însă zidurile acestei cetăți stau mărturie a conviețuirii, poate a războaielor care au marcat aceste locuri. Și care, în definitiv, au creat lumea pe care o cunoaștem noi.

 

 

 

 

Locul este superb. Ruinele Cetății Liteni rezistă falnic deasupra așezării Valea Ierii ca un gardian neobosit de vreme, atent ca nimeni să nu deranjeze pacea locului. Nu o fac nici turiștii veniți aici să surprindă cele mai tari cadre pentru fotografiile ce vor fi încărcate apoi pe Instagram. Poate e doar o senzație dar e un aer solemn. Cred că dacă Jules Verne ar fi văzut locul ar fi mutat acțiunea romanului Castelul din Carpați de la Cetatea Colț la Cetatea Liteni, de la poalele Retezatului în Apuseni!

 

 

 

 

Mai multe nu vă spun, vă las pe voi să descoperiți locul urmând traseul Cluj-Napoca – Făget – Ciurila – Filea de Jos – Filea de Sus – Lita – Băișoara – Moara de Pădure. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.