Reportaje/Povești

Un veac de singurătate pentru podul de peste Arieş din Câmpeni, inaugurat chiar de regii României!

Loading

În prima parte a anului 1919 suveranii României reîntregite făceau deja prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui prim turneu în Transilvania şi inaugurau în mai 1919 podul de fier de peste Arieş din Câmpeni, denumit sugestiv podul “Regele Ferdinand”. Regele şi regina socoteau că e important să-şi cunoască ţara, să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi români din Ardeal.

Momentul e surprins în ”Însemnările zilnice” ale Reginei Maria pe care îl redăm mai jos:

“Joi, 29 mai 1919, Câmpeni, Abrud

Am dormit minunat într-un pat excelent înconjurată de întreaga atenţie şi dragoste pe care aceste suflete simple au imaginat-o pentru ca să mă simt bine. Aici liliacul este înflorit, camera mea era plină de liliac, de lalele galbene şi irişi galbeni. Un mic dejun copios, toate preparatele foarte apetisante şi pregătite cu atâta gingăşie de femei din popor, care aici sunt foarte simpleşi, totuşi, ai senzaţia că ele sunt educate. Ele au însă o lipsă de „préténtion”, care le face foarte plăcute. Prima noastră îndatorire a fost deschiderea unui nou pod care a primit numele de „Regele Ferdinand”. Ţăranii s-au adunat cu toţii în jurul nostru – bucuria lor e emoţionantă. Am plecat apoi spre Abrud. Locurile sunt foarte frumoase şi verdele primăvăratic al copacilor face totul încântător, dar vremea nu a fost niciodată prea frumoasă, întotdeauna o mică ploaie era gata să cadă, ceea ce nu făcea, totuşi, să scadă entuziasmul cuiva. Am sosit la Abrud şi am fost primiţi minunat. Este un frumos orăşel pitoresc, chiar pe coline. ca de obicei, toţi ţăranii au defilat într-o mare „Platz”, a fost foarte pitoresc, iar entuziasmul popular a fost de nedescris. (…) Desigur că ne aştepta o masă copioasă, dar aici unde femeile din casă se ocupă singure de bucătărie mâncarea este deosebit de bună, numai că, datorită faptului că fiecare membru al gospodăriei a pregătit o parte, eşti absolut obligat să guşti din fiecare fel. Mai ales la sfârşit, se servesc cel puţin şase feluri de prăjituri, care trebuiesc toate gustate.” (Sursa: http://amintiridinapuseni.blogspot.com)

Cu toate acestea, astăzi podul de peste Arieş este lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nicio inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al Podului Ferdinand. În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neinscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, aflat în proximitatea lui. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Câmpeni. Din păcate, al doilea veac al acestui monument istoric nu începe sub auspicii favorabile. Dar poate intervine, totuşi, Casa Regală a României!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.