VIDEO. Cascada Pătrăhăițești, minunăția de lângă una dintre cele mai izolate aşezări omeneşti din Apuseni!
Cascada Pătrăhăițești este o minunată cădere de apă în două trepte, de peste 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și cu mașina. Apoi mai rămân aproximativ doi kilometri de mers pe jos.
Cascada Pătrăhăițești poartă numele satului lângă care se află sau mai e cunoscută drept Cascada Buciniș, după numele râului pe care s-a format.
De obicei, cascada este vizitată în perioada de vară iulie – septembrie, însă se poate ajunge la cascadă chiar și iarna când zăpada este mică. Merită vizitată și în perioada de primăvară și toamnă când datorită topirii zăpezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, iar iarna, cascada are un farmec aparte, fiind acoperită de gheață.
Pentru a ajunge la cascadă, se pleacă din centrul stațiunii turistice Arieșeni pe sensul drumului național spre Vârtop cam un kilometru până se observă un pod de beton pe partea stângă iar lângă acesta un mic indicator „Cascada Pătrăhăițești – 5 kilometri”. De aici se merge pe un drum forestier lejer urmărind marcajul punct roșu până în satul Pătrăhăițești de unde se pornește pe jos până la cascadă. Cătunul, unul din cele 18 sate ale comunei Arieșeni, este una din cele mai izolate așezări ale Apusenilor.
În apropierea cascadei se pot vizita două ateliere de meșteșugărit, cu obiecte de artizanat specifice ciubărăritului: tulnice, ciubere, donițe, pahare de lemn, sărărițe, fluiere. Iar dacă vi se face foame. la localnici găsiți produse tradiționale specifice țării moților: plăcinte, dulceață de fructe de pădure, afinată.
Cascada Pătrăhăițești se găsește la poalele Vârfului Curcubăta Mică. De acolo, de sus, este poate cel mai bun punct de belvedere asupra Țării Moților cu casele lor răsfirate prin toate poienile munților până sus pe creste.