VIDEO. Scărița Belioara, rezervația din inima Apusenilor!

Pereți verticali, păduri de conifere, pâraie și cascade minunate, vârfuri abrupte și spectaculoase, specii de plante, multe dintre ele unice în Europa, nelipsită fiind și floarea-de-colț, specii rare de fluturi care încântă cu coloritul lor, iar culmile semețe sunt străjuite de cea mai mare pasăre răpitoare din țară, acvila de stâncă. Așa poate fi descrisă în câteva cuvinte rezervația naturală de la Scărița Belioara din Munții Apuseni. Iar poziția sa strategică face ca aceste lucruri minunate să poată fi admirate doar de cei care se încumetă să o descopere.

 

Rezervația ascunde multe peșteri, de altfel Apusenii sunt munții cu cele mai numeroase peșteri din țară, încât e foarte greu să o stabilești pe cea mai frumoasă: Coșul Boului, Peștera Lungă, Peștera lui Filip, Peștera Călugărului, Peștera fără Fund, Peștera Roșie sau Peștera Colțului Rotund sunt doar câteva. Iar Șesul Craiului este amplasat pe un platou calcaros, la peste 1350m altitudine. Relieful – absolut spectaculos, calcaros și cu diferențe mari de nivel: de la poale până în cel mai înalt vârf – Vf. Scărița, care are 1384m altitudine – este o diferență de nivel de 700 de metri.

Punctul de plecare spre Scărița Belioara este comuna Poșaga de Jos, din județul Alba. Localitatea este situată pe Valea Arieșului, la o distanță de aproximativ 16 km de DN 75 Turda – Câmpeni și la o altitudine de 1371m. Mai departe, drumul trece prin localitatea Poșaga de Sus (DC 42), iar apoi pe Valea Belioarei până ajungeți la marginea satului și mai departe pe poteca ce se desprinde din sat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.