Știri

Lovitură pentru ONG-urile de mediu: ariile protejate au fost trecute din custodia lor în cea a statului!

Loading

Cele peste 250 de arii naturale protejateaflate în custodia ONG-urilor au fost trecute în administraţia statului printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul a înlăturat termenul de custode din legea privind ariile naturale protejate. Ecologiştii sunt convinși că, prin această măsură, toată munca lor de până acum a fost în zadar.

„Au scos din lege termenul de ONG și l-au înlocuit cu Agenţia Naţională de Arii Protejate – o agenţie care este o structură goală, pe hârtie cu doar câţiva angajaţi, fără viziune, fără buget, fără strategie”, susţine Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

„Suntem aproape siguri că această nouă structură nu va fi capabilă să administreze cele peste 450 de arii protejate care există în România. Partea de control şi monitorizare e foarte importantă. pentru că altfel oricine ar putea să facă orice”, consideră Andrei Acs, administraţia Situl Pădurea Craiului.

Organizațiile de mediu aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor cu privire la termenul pe care îl mai au ca şi custozi ai ariilor protejate. ONG-urile sunt interesate dacă pot exista parteneriate publice-private, astfel încât să nu fie obligate să returneze fondurile europene primite.

 

Sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.