Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

Cel mai mare lac subteran din ţară: Gheţarul de sub Zgurăşti!

Loading

Situată pe versantul abrupt ce coaboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşei, la altitudinea de 921 metri, chiar deasupra Peşterii Poarta lui Ionele, se află Gheţarul de sub Zgurăşti. Este unul din cele mai mari goluri subterane pe care le ascund Apusenii.

 

Este un sistem de 5 km. Practic o peşteră lungă dar din păcate neamenajată turistic pentru că este o peşteră sportivă. În prezent a dobândit şi calitatea de rezervaţie ştiinţifică. Aici se află cel mai mare lac subteran din România. Lacul are în jur de 100 de metri lungime şi o lăţime medie de vreo 10 metri. În toate sistemele, în toate lacurile din acea peşteră este un rezervor de apă de peste 80 de metri cubi.

 

Gheţarul de sub Zgurăşti şi Peştera Poarta lui Ionele erau legate între ele în vechime. Dar la un moment dat, între cele două, s-a produs o prăbuşire şi s-a blocat legătura directă. În prezent numai apa îşi face loc şi iese prin acest izvor.

 

Aici a fost descoperit un interesant fenomen meteorologic şi anume formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.