Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

VIDEO. Cheile Ordâncuşei, peştera cu tavanul căzut!

Loading

Pe latura sudică a Munților Bihor se găsesc sălbaticele Chei ale Ordâncușei, o zonă în care valea Ordâncuşa este adâncită sub formă de canion cu versanți abrupți și pereți înalţi care în unele locuri ajung la peste 200 de metri. Zidul de calcar de o parte şi de alta a văii se apropie foarte mult de firul apei, lăsând practic o deschidere de doar 6 m, astfel că drumul din defileu ajunge să fie atât de îngust încât pe alocuri e preferabil să nu întâlneşti nicio maşină din sens opus că nu ştii dacă mai poţi înainta. Dar relieful prezent aici îţi taie respiraţia la propriu.

 

„Aceste chei au fost iniţial o peşteră prin care curgea râul Ordâncuşa. Ulterior tavanul s-a prăbuşit şi astfel s-au format cheile. Se mai vede în multe porţiuni unde drumul ţine de la un perete la altul şi practic pe dedesubt curge apa. Este un peisaj foarte sălbatic tocmai pentru că aceste chei sunt foarte înguste. E o zonă în care pârâul a săpat în acest masiv de calcar şi a reuşit să îl străbată”, ne mărturiseşte speologul Christian Ciubotărescu.

 

Unul din punctele de atracţie ale acestor chei e peştera Corobana Mare. Are câteva sute de metri lungime dar nu este foarte accesibilă pentru că sunt nişte pasaje de escaladat destul de dificile. La suprafaţă există un pod natural, apoi se continuă cu o sală pe unde se intră în peşteră. Asemenea acestei peşteri sunt multe alte peşteri pe Valea Ordâncuşei, dar nu neapărat la nivelul văii, adică vizibile şi vizitabile de către turişti.

 

Pe partea stânga a Văii Ordâncuşa, se află cătunul Preluncă şi ceea ce este intresant aici e că oamenii sunt foarte ataşaţi de animalele din gospodărie, dar preţuiesc îndeosebi calul, principalul animal de transport. Datorită faptului că îl respectau, se spune că atunci când caii bătrâni decedau, erau aruncaţi în Ordâncuşa de pe Piatra Cailor, o piatră foarte înaltă iar exact deasupra ei se află cătunul Preluncă. Dealtfel deasupra acestei văi la o distanţă de 150 de metri se află nişte zone plane, cătunele cu case şi gospodării.

 

Cheile Ordâncuşei sunt declarate rezervaţie integrală în sensul că nu se exploatează lemnul şi nici nu există vreo activitate umană aici. Continuând pe această vale se ajunge în satul Ocoale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *