
VIDEO. Peştera Poarta lui Ionele – Peştera Haiducului
Maiestuoasă, cu un portal de aproape 20 de metri, Peştera Poarta lui Ionele, îţi lasă impresia solemnităţii unei catedrale dăltuită în inima Apusenilor. Spaţiile grandioase, arcuirea aproape perfectă a bolţilor sale, lacul ascuns sau pâraiele ce ies la lumină fac din această peşteră locul prin care munţii îşi descoperă cele mai ascunse secrete din interior.
Peştera Poarta lui Ionele are o lungime de circa 320 de metri însă doar pe o porţiune de aproximativ 100 – 120 de metri poate fi vizitată turistic pe podeţe şi iluminată electric. Ulterior mai apar diverse conuri şi suprafeţe superioare, galerii deasupra nivelului pe care îl poate vedea un turist.
„Ceea ce mai este interesant, uneori, primăvara, când se topesc zăpezile şi cresc apele, atunci există un moment când din această peşteră iese o cantitate mai mare de apă şi se formează o cascadă frumoasă şi atractivă dar asta este ceva temporar. Apare în general primăvara sau când sunt ploi puternice în timpul verii. Deasemenea spaţiile sunt mari, sunt frumoase şi atractive pentru turişti”, ne-a relatat speologul Christian Ciubotărescu.
Şi ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi dacă vreţi să vizitaţi locul, peştera este locuită.
„Este o peşteră importantă datorită faptului că aici este o colonie de maternitate de lilieci dintr-o specie protejată atât în România cât şi pe plan european. Această specie de lilieci se află într-o zonă inaccesibilă turistic în prezent. În anul 2008 Asociaţia Speologică Sfinx a făcut o reconstrucţie ecologică în această peşteră şi astfel s-a repopulat şi s-a refăcut această colonie de maternitate”, ne-a spus acelaşi speolog, Christian Ciubotărescu.
Peştera are şi o legendă. Se presupune că este locul în care a fost un haiduc ce se adăpostea în această peşteră, pe nume Ionele, de unde vine şi denumirea de Poarta lui Ionele. Mai mult, peştera ca atare este cunoscută încă de pe vremea lui Emil Racoviţă dar undeva pe la 1800 este menţionată pentru prima dată.
Peştera Poarta lui Ionele are utilitatea ei practică. Pe aici drenează platoul gheţar Ocoale. Apa care plouă pe acest platou, o mare parte, iese în Valea Ordâncuşei prin această peşteră.

