Jurnal de bord

S-a descoperit elixirul tinereţii! Ce îl generează? Muntele!

Loading

Muntele este un factor de calire a organismului, de profilaxie a multor boli si chiar de vindecare a lor. Aduce beneficii sanatatii generale, in special e celei psihice. Medicina alopata, dar si cea naturista, au descoperit virtutile tamaduitoare ale climatului montan.
(Material preluat de pe https://sites.google.com/site/elixirultineretii/terapii/muntele)

  • Sursa de longevitate

Macar la sfarsitul saptamanii ar trebui sa ne bucuram de avantajele climatului natural asupra propriului organism. inainte de a porni pe munte, insa, e bine sa facem un control medical, pentru a sti care sunt indicatiile si contraindicatiile unei astfel de terapii complexe, care imbina factorii de clima cu cei alimentari, exercitiul fizic si relaxarea psihica. Efectele sunt deosebite, drumetia pe munte reface fortele si creste capacitatea de munca, iar frumusetile decorului montan, indiferent de anotimp, ofera trairi unice, care elimina stresul.

  • Aerul, un medicament complex

Mirosul specific al padurilor de conifere e extrem de benefic pentru sanatate. Aromele muntelui sunt substante provenite din vegetatie si au rolul de a o proteja de daunatori. Se numesc fitoncide. Practic, aerul cu fitoncide e incarcat de medicamente. Asa se explica de ce persoanele bolnavicioase, sensibile, atunci cand ajung la munte isi revin vazand cu ochii, iar organismul inhaleaza substante care combat bacteriile, virusurile, ciupercile parazite. Aerul din preajma finetelor si pajistilor inflorite este stimulent hormonal, revigorant, si se spune ca intinereste. Ionii negativi sunt molecule de oxigen din aer care au capatat sarcina electrica negativa. Au viata foarte scurta, de numai un minut, si au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. in prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.

  • Oxigenare din plin

Carpatii fiind acoperiti cu paduri, compozitia aerului din zona lor variaza foarte mult. De la ora 10,00 si pana seara, aerul este foarte bogat in oxigen. Prin urmare, in aceasta perioada, chiar si respirand normal, oxigenarea va fi mult mai intensa. Practic, avem parte de asa-zisa oxiterapie. Mai ales in timpul ascensiunilor montane, cand respiratia este mai intensa, aceasta oxigenare va fi extraordinar de buna. Aportul suplimentar de oxigen va determina o intarire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie si eliminare, o echilibrare endocrina. De asemenea, vom capata tonus psihic si mental si vom avea spontan o stare de buna dispozitie si vioiciune.

  • Bai de soare

Baia de aer se face exact ca cea de apa, in costum de baie, asa incat o suprafata cat mai mare a corpului sa intre in contact direct cu aerul. Durata e de 15-30 de minute, timp in care vom sta in picioare, asa incat briza montana sa ne cuprinda cat mai bine. Efectele sunt uimitoare, mai ales pentru cei care au probleme de circulatie sau dermatologice. Aerul de munte, mai ales cel din preajma torentelor de munte si a cascadelor, intens ionizat negativ si racoros, bogat in oxigen, stimuleaza circulatia sanguina, face ca infectiile cutanate sa se retraga, creste rezistenta naturala a organismului la variatiile de temperatura. Arsurile, de exemplu, se vindeca de doua ori mai repede in zonele intens ionizate negativ, iar pericolul de infectie scade considerabil, in timp ce cicatrizarea este mai estetica. Soarele de munte este foarte puternic, mai ales in ultimul deceniu, de cand patura de ozon s-a redus. Se recomanda ca plaja sa se faca din mers sau in picioare, asa incat razele soarelui sa atinga corpul oblic, pentru ca efectul sa fie moderat. Orele ideale sunt intre 9-11 si 17-19, cand soarele este mai bland. Pe langa bronzul de munte, care este extrem de rezistent, baia de soare elimina din surplusul de greutate, intareste oasele si dantura, mareste rezistenta pielii la infectii.

  • O oaza de liniste

Lumina din zonele de munte este un factor terapeutic pe care foarte putini il cunosc. Oamenii de stiinta au observat ca pe pielea umana exista mii de terminatii nervoase fotosensibile. Atunci cand sunt expuse la lumina puternica, cum este cea de la munte in zilele senine, stimularea acestor receptori ne face sa fim tonici, creativi, plini de viata. Mersul prin padure, unde luminisurile alterneaza cu zonele intunecoase, e un adevarat dus scotian de lumina, care ne scoate din amorteala. In sfarsit, muntele ofera o benefica terapie prin tacere atit de necesara celor ce traiesc in aglomeratii urbane. Linistea padurii regleaza procesele nervoase, face somnul odihnitor, calmeaza procesele mentale si emotiile.

  • Supraponderalii sa urce cat mai sus

Peste 1.800 m, climatul devine foarte aspru, fiind contraindicat persoanelor bolnave. Pentru cei sanatosi, se dovedeste un mijloc de calire extraordinar. in acest climat se pregatesc sportivii de performanta, persoanele care vor sa elimine rapid consecintele sedentarismului si sa-si recistige tonusul. Oamenii de stiinta au descoperit ca, la inaltimi de peste 1.800 m, slabim foarte usor, iar organismul cunoaste procese de fortificare extrem de intense.

  • Aerosoli naturali

La munte, putem beneficia de aerosoli naturali. E vorba de acei aburi care se ridica vara deasupra padurilor de brad, pin sau molid. sunt de fapt uleiuri volatile, eliberate in cantitati impresionante in atmosfera. Pe micile particule de ulei volatil se condenseaza o pelicula fina de apa, iar acest amestec capata o sarcina electrica, cu efect dinamizant. Aerosolii, ajunsi in plamani si in arborele bronsic, strabat rapid straturile superficiale si patrund in profunzime. Ei sunt un adevarat elixir pentru cei sensibili la raceli si care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii.

  • Ulcerul se trateaza la 600 de metri

Intre 300-400 m si 600-800 m este climatul de podis si deal care este bland, sedativ. De aceea, e recomandat in tratarea nervozitatii, insomniei, gastritei hiperacide si a ulcerului, hipertiroidiei in faza incipienta. S-a observat o reducere a frecventei crizelor de litiaza biliara si renala. La poalele muntilor, la 600-800 m, se constata o
linistire a psihicului, asimilatia organismului fiind foarte buna. intre 500-600 m si 800-1.200 m, se afla climatul subalpin, care este ceva mai rece, dar are efecte tonifiante si stimulante remarcabile. Este indicat persoanelor obosite, astenice, care au nevoie de regivorare rapida. Dintre boli, aici se vindeca cele pulmonare (bronsita, astm, TBC), anemia, hipertensiunea in fazele incipiente, ulcerul gastric in faza nedureroasa.

  • La 1.200 de metri se vindeca TBC-ul

Daca urcati pana la 1.200 de metri, veti beneficia de ameliorari a mai multor disfunctii: stari nevrotice, anemii usoare, afectiuni pulmonare, hipertiroidie, convalescenta. Totusi, simpla expunere la o astfel de altitudine nu este suficienta pentru a obtine efectele dorite. Este necesar un program de activitate fizica, cuprinzand alergari, mers zilnic pe jos (1-2 ore), gimnastica si jocuri sportive. Aceste altitudini sunt contraindicate persoanelor cu astm bronsic. in schimb, celor anemice, suferinde de TBC sau de infectii pulmonare recidivante, astenice, care nu au un somn odihnitor, anxioase, acest climat le prieste.

Altitudinea stimuleaza arderile metabolice interioare si creste pofta de mancare. Favorizeaza cresterea frecventei respiratorii, iar atunci cand exista si scadere barometrica, prin scaderea concentratiei de oxigen este stimulata inmultirea globulelor rosii, benefica in convalescente si anemii. Uscaciunea aerului, transparenta aerului, verdele padurilor, seninul cerului, abundenta radiatiilor ultraviolete in conditii cand soarele este mai slab, cum e cel de altitudine, sunt tot atitea motive pentru a frecventa o statiune de munte. Climatul de munte, tonic stimulant, elimina stresul, determinand mobilizarea mecanismelor de adaptare. Se produce o echilibrare a activitatii sistemului nervos central si vegetativ, sunt stimulate hematopoieza si procesele imunobiologice. Parfumul degajat de florile de munte stimuleaza si revigoreaza intregul organism. Sanatosi, convalescenti sau bolnavi, oamenii fac bine alegand sa mearga pe munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *