Interviu

Secretul primarului clujean fără contracandidați: Oamenii au zis că ar fi păcat să piardă unul care muncește și să vină unul mai leneș.

Loading

Gavril Mihuț este primarul reales al comunei Chiuiești. Aflat la al 5-lea mandat consecutiv plus încă unul de viceprimar, edilul clujean a candidat la aceste alegeri de unul singur. Mai precis nu a avut niciun contracandidat. Situații similare au mai avut loc în județul Cluj anul ăsta și în comunele Sâncraiu și Sânmărtin. Primarul din Chiuiești a dezvăluit pentru apusenitransilvania.ro care este secretul succesului său și cum a ajuns la performanța de a fi unic competitor pentru primărie la alegerile locale.

Reporter: Cum ați reușit să fiți unul dintre puținii candidați la primărie din țară, fără să aveți contracandidați?

Gavril Mihuț: Eu mi-am făcut campanie electorală cu afișe care se văd pe străzile din comună, se văd la malurile îndiguite, se văd în școala bine pusă la punct, în cămine culturale, într-o primărie nouă, într-un centru de zi pentru bătrâni, într-un oficiu turistic pe fonduri europene, în rețea de canalizare și apă, în drumuri județene asfaltate. Deci cred că aceste afișe au fost puse acolo unde trebuie și oamenii au văzut ce s-a întâmplat în cei 20 de ani de când sunt eu primar la Chiuiești. Drept pentru care, fiind cu credință și cu bun simț, în general oamenii de la țară sunt cu frică de Dumnezeu, au zis că ar fi păcat să piardă unul care muncește și să vină unul mai leneș.

Ne-am gândit cum să fie concepute listele de consilieri încât să fie echilibrat Consiliul Local și să putem scoate Hotărâri de Consiliu Local așa încât să fie în folosul cetățeanului. Și atunci au considerat și celelalte partide că nu este cazul să depună candidat.”

R: Celelalte partide au încercat să își impună candidați sau teama unui eșec previzibil i-a făcut să stea acasă?

GM: Ca să vă spun cu sinceritate, noi am avut o discuție, fiind prieteni, toți de aici, fără culoare politică. Că suntem pe lista de partid este una, că noi suntem oameni de bun simț este alta și suntem cetățeni ai comunei Chiuiești. Discuția a fost cu cei care au fost în Consiliul Local și care erau pe liste de candidați la celelalte partide, apoi și la nivel de partid mai înalt. Și pentru a merge treburile bine în comună ne-am gândit cum să fie concepute listele de consilieri încât să fie echilibrat Consiliul Local și să putem scoate Hotărâri de Consiliu Local așa încât să fie în folosul cetățeanului. Și atunci au considerat și celelalte partide că nu este cazul să depună candidat.

R: Adică ați negociat cu ei?

GM: N-a fost negociere, a fost o înțelegere de bun simț, de oameni harnici.

R: Adică pe cine să pună pe listă?

GM: Da, în general din toate satele. Oameni care au prestanță, deci nu derbedei, și nu oameni care vin în Consiliul Local numai pentru interesul personal ci cu interes de a face ceva pentru comună.

R: Înțelegerea a vizat și procentele pe care să le ia fiecare partid în parte sau fiecare cu șansa lui?

GM: Nu. Vreau să vă spun că PNL a obținut un procent mai mare pentru că aveam câte trei consilieri și noi și PDL. Unificându-se cele două partide în PNL, am obținut exact ce am avut și la celelalte alegeri. Iar PSD a urcat cu un consilier în plus prin faptul că un consilier care era la alt partid, la PPDD a trecut la PSD. Întrucât prima dată a fost de partea noastră dar nu am putut să-l punem în primii șase-șapte, a ales atunci să fie pe lista altui partid. Deci nu culoarea politică l-a interesat pe acel consilier. Cum, sincer să vă spun, pe majoritatea consilierilor din Chiuiești nu culoarea politică i-a interesat ci faptul că vreau să facă ceva pentru comună și pentru comunitate.

Ce le-am spus alegătorilor în campanie? Gândiți dumneavoastră care sunt cei mai buni!”

R: Cum s-a derulat campania? Ce vă spuneau oamenii?

GM: A fost o campanie liniștită. Eu n-am pus niciun afiș. Încă o dată vă spun că afișele mele au fost realizările din cei 20 de ani. Mai venea câte un om în vârstă, câte un prieten și mă întreba: „Domnu‘ primar pe celelalte liste cum trebuie să votăm?” Sigur că indicația mea era pentru cei cu care eram și eu pe aceeași listă, acolo la partidul respectiv. Dar nu cu un accent anume. Gândiți dumneavoastră care sunt cei mai buni. Astea au fost răspunsurile mele, în general. Pentru că la nivel județean cunosc destul de bine cum stau lucrurile în politica județului. Mai știu și la nivel național câte ceva că mai citesc și eu și mă mai uit în mass-media.

R: Cum decurg lucrurile în Consiliul Local? Toți ascultă de primar?

GM: Nu. Noi ne întâlnim în comisii la care am fost și eu invitat și în care se analizează hotărârile de consiliu. Și cădem la un consens când ajungem în Consiliu. Am avut și perioadă de când sunt eu primar în care era scandal în Consiliul Local. Dar am avut ultimele două legislaturi și cu toate că eram în tabere diferite, nu au fost certuri. Că au mai fost discuții contradictorii la anumite proiecte, sigur că este normal că altfel n-ar fi constructiv să meargă unul cu o dictatură. Aceste lucruri care au ieșit din realizările pe care le avem i-au determinat pe consilieri să fie înțelegere. Și chiar n-am avut divergențe în ultima legislatură, în ultimii patru ani. Chiar deloc.

Având grijă de banii pe care îi ai puțini, faci lucruri frumoase. Însă dacă vrei să ai numai investiție pe hârtie, nu urmărești lucrările. Eu m-am dus ultimul de pe șantier și-am fost primul în șantier.”

R: Sunteți comună de graniță. Cum vă descurcați cu banii?

GM: În primul rând, cheltuirea banilor publici cu chibzuință. Pentru că toate firmele care vin și câștigă licitații la executarea de lucrări pe contracte, sigur nu fac lucrările în folosul beneficiarului, în folosul nostru. Dacă nu le urmărești, se fac de mântuială. Și-atunci lucrurile se deteriorează repede și se duc repede. Având grijă de banii pe care îi ai puțini, faci lucruri frumoase. Însă dacă vrei să ai numai investiție pe hârtie, nu urmărești lucrările. Eu m-am dus ultimul de pe șantier și-am fost primul în șantier. Și când am făcut străzi și când am făcut diguri și la primărie și peste tot. Și se vede că rezultatele au fost bune pentru că acest examen care au fost alegerile locale a dat o notă foarte bună comunei pe plan național.

R: Folosiți fonduri guvernamentale, europene, locale?

GM: De toate. Și fonduri guvernamentale și fonduri județene și fonduri proprii și fonduri europene. Vă enumăr câteva proiecte: pe fonduri europene a fost măsura 322 – un proiect integrat cu patru subproiecte – asfaltare 5100 m de drum comunal 107 Chiuiești – Strâmbu, rețea de apă și canalizare pe 11 km, am avut centru de zi pentru bătrâni în satul Măgoaja care este funcțional și acum și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor populare – serbarea câmpenească Pintea Grigore Viteazul, unde am avut amplificare și scenă. Iar încă un proiect pe fonduri europene a fost măsura 313 – centru de informare și marketing turistic, care este aici în Chiuiești lângă căminul cultural și acela modernizat cu fonduri proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *