Video. Președintele Consiliului Județean Alba: Ce descoperi în Apuseni, nu găsești pe Valea Prahovei!
Într-un scurt interviu acordat pentru Apuseni Transilvania, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a vorbit despre Parteneriatul pentru Apuseni. A enumerat câteva dintre cele mai importante obiective ale asocierii ce va fi curând aprobată în ședințele de Consiliu Județean. Mai mult, Ion Dumitrel a făcut o paralelă între Munții Apuseni și cea mai accesată zonă turistică a României, Valea Prahovei, pledoaria sa fiind desigur în favoarea Munților Apuseni.
Imagine realizată de Florin Țene
Reporter: Domnule președinte, aș vrea să ne vorbiți ce poate însemna acest Parteneriat pentru Munții Apuseni. Am văzut că ați stabilit cu Consiliul Județean Bihor o colaborare, este invitat și Clujul. Care ar fi, să spun, principalele zone vizate?
Ion Dumitrel: Parteneriatul pentru Munții Apuseni a pornit de la o dorință directă a domnului Bolojan. Noi având preocupări mai vechi în ideea în care să reușim ca zonele turistice mai ales din zona carstică și nu numai, din județul Alba, Bihor, Cluj și ne dorim să ne extindem ca partaneriat și cu celelalte județe, această zonă să poată să fie pusă la dispoziția turiștilor, să avem drumuri de legătură, drumuri asfaltate care să creeze condiții optime pentru transport, să reușim să ducem acces către locurile carstice, că e vorba de peșteri sau alte fenomene carstice. Deasemenea sunt locuri foarte frumoase din punct de vedere a monumentelor naturii. Pentru că Munții Apuseni, dincolo de istoria frumoasă e o zonă foarte frumoasă din punct de vedere a monumentelor naturii. Este și Parcul Natural în zonă. Sunt locuri cu tradiție, în ceea ce privește arhitectura tradițională, în ceea ce privește tradițiile, obiceiurile, folclorul, gastronomia, toate aceste lucruri noi vrem să le punem în valoare. În cea ce ne privește pe noi ca județ, lucrăm de mulți ani în pregătirea unui astfel de moment, în sensul în care prin Centrul de Cultură, prin arhitecții noștri am făcut studiile necesare astfel încât să știm și știm exact ce avem și cum să le punem în valoare. Colegii de la Consiliul Județean Bihor doresc la fel de mult ca și noi, au lucruri deosebite, au experiența pe anumit domeniu, experiența pe care o avem și noi în alte domenii, să reușim ca împreună să facem din zona aceasta a Munților Apuseni o zonă căutată unde oamenii să poată să își valorifice ce au, ținând seama și de restricțiile pe care le impune apartenența sau locuirea într-o zonă de arii protejate. Pentru că sunt niște restricții. Aici se pretează turismul verde și turismul cultural. Ne dorim să avem parteneriate și cu celelalte județe vecine. Și sunt convins că o astfel de activitate va dezvolta și din acest punct de vedere și pe această cale economic zona Munților Apuseni. Care, așa cum lucrurile evoluează, lemnul se va exploata din ce în ce mai puțin dar nu înseamnă că tradițional nu va fi prelucrat. Pentru că avem meșteri populari în Munții Apuseni în toate zonele acestea, în toate județele și sunt convins că ceea ce există acum poate fi ridicat mult, mult mai mult. Și aceasta a fost ideea, planul și dorința noastră în parteneriatul pe care îl vom aproba în ședințele Consiliului Județean în perioada următoare.
Reporter: Credeți că Apusenii pot rivaliza, pentru că asta era și nemulțumirea de-a lungul timpul a unor antreprenori din zonă că autoritățile, e adevărat centrale, pun mai mult în evidență Valea Prahovei. Credeți că această această asociere pe care dumneavoastră o faceți cu Consiliul Județean Bihor, poate și Clujul sau Aradul, cine o mai veni, Hunedoara, poate rivaliza sau poate să pună și Apusenii în aceeași lumină ca Valea Prahovei?
Ion Dumitrel: Ce doresc vizitatorii acum să vadă și ce doresc să obțină, să primească din partea celor care îi vizitează găsesc numai în Munții Apuseni și nu-i o reclamă pe care să o fac la televizor. Pentru că valea Prahovei este altceva. Aici cei care vor să trăiască într-adevăr un aer liber, curat, unde aglomerația nu e atât de mare, unde există lucruri care s-au păstrat și nu au fost afectate de intervenția omului. Lucrurile acestea se pot întâlni aici la noi în Munții Apuseni și vorbesc la noi în Munții Apuseni și mă refer teritoriile inclusiv din județul Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara. Pentru că așa cum s-a văzut și astă vară au fost foarte căutați. Există, repet, e gastronomia tradițională, există tradițiile, există locurile istorice, zona carstică am spus. Pentru perioada de iarnă există pârtii de schi și amenajate locuri pentru a putea să își petreacă timpul liber. Eu sunt convins că așa cum suntem vizitați de turiști din afara țării, o să vină de la București că eu sunt convins că și pentru dânșii e mult mai interesant să vadă o zonă unde dacă ne ducem la istorie: Horia, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, și moții să îi cunoască așa și să își explice de ce din Munții Apuseni a pornit Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, de ce Avram Iancu a luptat atât de mult pentru pentru demnitatea și libertatea poporului. O pot afla venind în Munții Apuseni pe care îi găsesc în județul, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad.
2 comentarii
Andreea Nagy
Daca vreti mai multi turisti din Cluj, faceti drumul ala prin Doda Pilii! Personal, eu inca aleg zona Brasov pentru drumetii pentru ca fac tot atat (temporal vorbind). Si, c’mon, argumentati comparatia cu Valea Prahovei cu lipsa aglomeratiei?!
Andreea Nagy
Locuri neatinse in Apuseni? Nu ma mai duc fiindca e dezolant de la imaginea cu defrisarile. Te duci sa faci Circuitul Cetatile Ponorului si daca urci 200 metri in sat se vad dealuri intregi golite de copaci, rasssse! Imi pare rau sa denigrez zona, dar e o mare dezamagire, si o spune cineva care a umblat tara asta!