Video. Dumbrava minunată a Padișului. În Apuseni!
Nu știu dacă Sadoveanu a urcat vreodată în Apuseni. Dar minunată sa “Dumbravă minunată” își are corespondent în multe din locurile de aici. Eu mă opresc la unul din ele despre care am mai scris: Poiana Ponor, în Padiș. Locul în care natura creează propria sa magie!
E aproape seară și după un traseu în Cetăți, o plimbare din Glăvoi până în Poiana Ponor nu îți ia mai mult de 15 minute. Cei mai mulți se întorc deja la cort pentru cină și pentru un pahar de vorbăa focul de tabără. Așa că o să avem Poiana doar pentru noi. Bucurându-ne de tihna muntelui. Și chiar era liniștitor. O pace în care aveai impresia că însăși natura are curajul de vorbi că nu o vede nimeni. Momentul în care “enții” Apusenilor stau la ceas de sfat. Ce bine e…
Am mai spus, spectacolul naturii aici e la el acasă. Spectaculos este modul în care se scurge apa în această depresiune. Micuțul râu ce își face apariția în Izbucul Ponor care traversează apoi poiana, se pierde în două sorburi acoperite de nisip. Ca și cum apa ar fi înghițită cu sete de un uriaș ascuns în măruntaiele pământului.
Când nivelul apei crește semnificativ, datorită topirii zăpezii sau a unor perioade mai îndelungate de ploaie, sorburile nu mai pot drena întreaga cantitate de apă și astfel se formează un lac temporar. Pe care îl vezi primăvara, cel mai probabil în perioada martie – mai. Ca ulterior, alte sorburi din poiană să intre în acțiune când vremea se face caldă pentru a drena apa în subteran iar lacul dispare. Este clipa de magie din Munții Apuseni!
De fapt când privești în ansamblu Poiana de la panoul de informare de la întrare îți poate da impresia că ai intrat în lumea basmului din Dumbrava minunată:
„O scorbură uriaşă luminată feeric şi, alături de ea, pe una din stânci, un tron pe care stă Zâna închipuirii, în rochie albă de voal, cu cosiţe blonde… În faţa ei, Sora-Soarelui înconjurată de cavalerii ei”!