Reportaje/Povești

Foto și video. Viața în satele îngropate sub lacul de steril din Munții Apuseni: Geamăna și Vința!

Loading

În urmă cu mai bine de patru ani și jumătate am urcat din Valea Lupșii, pe la Curmătura, să văd cum arată lacul de steril de la Roșia Poieni sub care se află îngropate două sate: Geamăna și Vința. Imaginea turlei bisericii care se ridica din mijlocul lacului era deja o imagine virală. Dar să o vezi la fața locului… Ce emoție!

Acum am mers iar să vedem cum mai stau lucrurile, mai ales că s-a redeschis dosarul Roșia Montană, o localitate aflată nu departe de aici. Și unde ar urma să se întâmple un proces similar de exploatare, la suprafață. Nu mi-am propus să fac o analiză cu privire la maniera în care ar trebui extras zăcământul, cred că resursele pe care le avem ar trebui exploatate, cu asigurarea măsurilor de securitate legate de mediu.

La Geamăna și la Vința, lucrurile au evoluat mult în ultimii ani. Lacul de steril a crescut de la o lună la alta. Din ceea ce îmi împărtășea profesorul de economie Irimie Popa, drumul care înconjoară lacul ar urma să fie supraînălțat pentru că cel pe care ne aflăm va fi curând o amintire așa cum se va întâmpla și cu Biserica. Din turla solitară a lăcașului de cult se mai vede puțin, în câțiva ani va mai rămâne la vedere doar Crucea și apoi totul va trece în memorie.

Am înțeles că au fost localnici care se aflau pe dealul de deasupra iazului și au ajuns să fie strămutați chiar de două ori. La Vința, în satul vecin sentimentul e și mai puternic. Vechea școală pe care am prins-o în imagini acum patru ani era sub apa de un albastru aprins iar din grajdul vecin a mai rămas la vedere doar acoperișul de paie. La vremea respectivă încă se mai vedeau mormintele acoperite de apa toxică, astăzi cimitirul e undeva pe fundul lacului.

Emil Roșca, un meșter popular al locului, ne-a descris sugestiv lumea de acum mai bine de 40 de ani când era viață în Vința și la Geamăna: “A fost o bogăție pentru că bogăția, de fapt, e omul, pentru că și-a acuma locuri mai sunt pe-acolo ori pe de lături dar dacă nu mai sunt oameni, numai bătrăni, cine să le lucre? Dacă nu le lucră nimeni… Că asta înnobilează locul. Mâna omului și mintea”!

2 comentarii

  • Femei Sex

    Sunt uimita de modul in care soarta acestor doua sate a fost schimbata de exploatarea miniera. Lacul de steril care inconjoara peisajul este de-a dreptul impresionant, dar totodata dureros de privit. Este trist sa vezi cum o comunitate intreaga a fost nevoita sa-si paraseasca casele si locurile de munca, iar acum totul e sub apa toxica. Este important sa gasim solutii mai bune pentru exploatarea resurselor noastre, astfel incat sa nu afectam in mod ireversibil mediul inconjurator si sa pastram un echilibru intre progres si protectia naturii. Sper ca viitorul minier al Romaniei va fi unul mai responsabil si mai sustenabil.

  • Escorte365

    Este extrem de trist sa vezi cum un loc care odinioara era plin de viata si bogatie naturala a fost devastat de minerit si a ajuns sa fie inghitit de un lac de steril. Este din ce in ce mai evident ca trebuie sa se gaseasca solutii alternative pentru exploatarea unui astfel de zacamant, astfel incat sa protejam mediul inconjurator si sa nu sacrifcam traiul si mostenirea comunitatilor locale. Sper ca acest caz sa fie un exemplu si sa ne inspire sa fim mai responsabili in gestionarea resurselor noastre, pentru a nu repeta greselile din trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *