Reportaje/Povești

La noi acasă în Munții Apuseni!

Loading

“La noi acasă în Munții Apuseni” e o sintagmă pe care mi-o repeta fostul meu coleg, Septimiu, în anii studenției, făcând referire la formula de exprimare pe care Liviu Rebreanu i-o atribuie lui Horea atunci când acesta i se adresează împăratului de la Viena. Episod din romanul “Crăișorul Horea”! Cum în lungile noastre povești de seară, refrenul acesta îl relua iar și iar, “la noi acasă în Munții Apuseni” a devenit un soi de laitmotiv al preocupărilor mature.

Curios, astăzi sintagma s-a transformat într-un sentiment acut. De fiecare dată când mă gândesc la libertate, de fiecare dată când gândul îmi fuge la meditație sau de ce nu la detașare, localizez spațiul. Sunt Apusenii! E țara de dincolo de păduri, e țara pe care Horea i-o înfățișa împăratului și Rebreanu mai departe posterității…..

Am urcat de curând pe Transalpina de Apuseni! În plină toamnă! De La Râmeți la Ponor apoi spre Mogoș, timpul pare să se fi oprit! Peisajul pare unul nenatural de natural invocând parcă momentul de pornire al Creației. Iar gospodăriile sunt o înșiruire de povești. Trecute vieți de oameni de basm iar moșii și babele încă își mai fac veacul pe aceste meleaguri! O frescă idilică pentru toți cei care și-au trăit copilăria cu emotia caldă a bunicilor!

Aici e lumea amintirilor! Aici e și sufletul meu: “La noi acasă în Munții Apuseni”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *