Foto și video. De la Cascada Vălul Miresei din Răchițele, pe Vârful Lespezi! Din Apuseni în Narnia și înapoi!
E atât de minunat când iarna e zăpadă în Apuseni! Ce plăcut e să auzi cum scârțâie omătul sub bocanc pe drumul de munte, în urcare! E weekend și odihna activă e medicamentul teribil care ridică din pat până și pe cei care resimt acut sedentarismul muncii de birou de peste săptămână. Așa că de la primele ore ale dimineții admirăm imaginea superbă a Vălului Miresei de la Răchițele, poate cea mai cunoscută cascadă a Apusenilor.
Peste peretele de stâncă din proximitatea cascadei s-a așternut cu adevărat un văl. Unul de gheață, solid, menit să reziste celor care se întrec să îl cucerească. Priveliștea e ademenitoare. Apa care vine de sus de pe perete și cade cu putere, alpiniștii adunați să se prindă de gheață pentru a escalada versantul, și noi… În căutare de aventură. Și povești. Din nu știu ce motiv, sentimentul care mă cuprinde e că lucrurile din jurul nostru seamănă cu Narnia, „pământul cuprins între felinar şi marele castel Cair Paravel de la Marea de Est”, că să citez povestea nemuritoare a lui C. S. Lewis – „Șifonierul, leul și vrăjitoarea” din celebra serie „Cronicile din Narnia”.
După ce am trecut de cascadă și am pornit pe itinerariul ce duce spre Vârful Lespezi, impresia imaginii create de poveste devenea tot mai acută. Mergem prin zăpadă și fără să fi trecut prin șifonierul vrăjit în care se ascund eroii romanului, Peter, Susan, Edmund și Lucy, cumva și noi suntem într-o altă lume. Într-una care seamănă izbitor cu cea din carte, cuprinsă de o iarnă aprigă, în care minunatul tărâm, întrupat din cântul Leului Aslan a căzut pradă Vrăjitoarei Albe, care s-a autoproclamat regină și care a făcut aici un loc în care Moș Crăciun nu ajunge niciodată. Imaginea Apusenilor se suprapune aproape la fiecare pas cu secvențe din Narnia.
E puțin probabil să îl întâlnim aici pe Aslan dar nu ar fi deloc surprinzător să vedem vreun discipol de-al lui Morgan, lupul care conducea în Narnia poliția secretă a Vrăjitoarei Albe. Am prefera mai degrabă să ne vedem cu domnul Castor. Ar fi mai sigur, la fel ca în poveste. Și alternând bucuria drumului cu firul narațiunii din carte, am ajuns pe Vârful Lespezi.
Situat la 1222 metri altitudine, obiectivul oferă o panoramă 360 de grade asupra văii. Priveliștea te amețește. Ai parte de un peisaj mirific. Am putut vedea bine zonele din vale, am putut observa clar toată zona: Falezele de Granit, vârful Piatra Arsă, dar și creasta masivului Vlădesa. Și, mică de tot, am admirat de sus cascada. Ce mai, o poveste!
Flo, îți mulțumesc pentru fotografii și pentru imaginile video realizate! În felul ăsta spunem povestea Apusenilor!