Jurnal de bord

Video. Fenomen rar în Apuseni: un vârtej inedit ca o mică tornadă!

Loading

Natura din Apuseni surprinde mereu. Asta am constatat și noi în imaginile surprinse de Raul Ghiran, președintele Asociației Rescue Transilvania. În film se observă un vârtej, precum o mică tornadă, care se desfășura pe punctul de panoramă de la Dealu Botii! Absolut impresionant!

https://youtube.com/shorts/E04mQNvKkKA?feature=share

“Tornada este o perturbatie atmosferica violenta, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub  aspectul unei  coloane inguste care se roteste foarte  repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului.

Atunci cand un curent de aer rece intalneste o masa  umeda de aer cald iau nastere niste nori negri enormi  (numiti cumulonimbus).

Acesti nori genereaza o furtuna  cu tunete, in care urca aerul mai cald, creand un  curent puternic. In partea superioara a furtunii, vanturi puternice incep sa se invarta tot mai rapid, formand un vartej. Vartejul se roteste in spirale din ce in ce mai stranse, marindu-si viteza si inaltandu-se spre nori dupa care coboara si loveste pamantul cu violenta.

Pentru a considera  un vartej – un vant in spirala in forma de palnie – drept o tornada, acesta trebuie sa fie in contact cu solul si cu norul care produce furtuna. Cand aceasta palnie vine in contact cu solul, se produce o zona concentrata de distrugere”, 

 

scriu cei de la meteo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.