Jurnal de bord

Unde crește „aurul verde” al României?!

Loading

Într-o perioadă în care tăierile ilegale de păduri par a fi la ordinea zilei, rolul pepinierelor pentru împădurire este esențial. Pentru că pepiniera reprezintă  un teritoriu cu anumite caracteristici, destinat culturii intensive de plante tinere, transplantate ulterior pe diferite terenuri.

În pepinierele silvice se produc puieţi destinaţi împăduririlor, reîmpăduririlor, instalării în spaţii verzi urbane si periurbane, folosiţi ca port altoi pentru specii lemnoase decorative (trandafirii, spre exemplu), pomicole (cireş, măr, păr ş.a.).

În pepinierele silvice se fac, de asemenea, culturi de plante “mamă” pentru obţinerea butaşilor de tulpină lignificaţi, semilignificaţi, verzi, a butaşilor de rădăcină, a puieţilor din marcote etc.

După  durata de exploatare cele mai multe pepiniere silvice sunt permanente-destinate producerii puieţilor pe o perioadă îndelungată (decenii). Ele sunt sistematizate în secţii de cultură, se aplică  rotaţia culturilor forestiere cu plante erbacee, beneficiază  de spaţii amenajate pentru procesarea fructelor, condiţionarea seminţelor, păstrarea acestora pe o perioadă scurtă şi pregătirea pentru semănat, confecţionarea butaşilor, fiind dotate cu utilaje pentru lucrarea solului, îngrijirea puieţilor, scosul acestora etc.

Un astfel de loc este și pepiniera Mihai Viteazul din Turda.

 

Sursa: silvanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *