Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

VIDEO. Groapa Ruginoasă din Apuseni. Imensa râpă care crește cu un metru în fiecare an!

Loading

Munții Bihorului ascund locuri fabuloase, de o frumusețe irezistibilă, care te cuceresc pe loc. E, ca să zicem așa, dragoste la prima vedere. Nu ai cum să nu iubești locurile acestea și spectacolul pe care ți-l oferă natura aproape la tot pasul. Unul dintre aceste locuri este Groapa Ruginoasă, o imensă râpă care numără cam 100 de metri diferență de nivel și un diametru de aproximativ 1 kilometru. Are un aspect deșertic, care te duce cu gândul la intervenția nemiloasă a unei exploatări miniere, așa cum de altfel s-a mai întâmplat în alte zone ale Apusenilor. Dar, nu. Situată la o cotă de aproape 1400 de metri, Groapa Ruginoasă este creația absolută a naturii de aici.

groapa-ruginoasa-1

 

„Este o groapă care s-a format de-a lungul timpului prin eroziune. I se spune Groapa Ruginoasă pentru că solul conține foarte mult minereu de fier care în contact cu apa s-a transformat în rugină și a căpătat această culoare. Ea s-a format în mod absolut natural. Este un punct turistic al Apusenilor pe care lumea a început să-l descopere și să-l admire ca și când te afli în fața unui monument uriaș, ea fiind atât de imensă, atât de mare. Există acel „wow” pe care îl face orice turist în momentul în care ajunge să o vadă, pentru că la 20 de metri de ea nu știi ce te așteaptă când vii”, ne-a mărturisit Petre Chirodea, unul dintre dezvoltatorii industriei turistice din Apuseni.

groapa-ruginoasa-5

 

De-a lungul timpului, Groapa Ruginoasă s-a dovedit locația excelentă pentru pasionații de aventură care căutau locuri extreme în Munțiii Apuseni.

„A contat poate un pic și că Bear Grylls când a filmat în Transilvania a coborât și în Groapa Ruginoasă. După aia au mai încercat și alții să coaboare pe urmele lui și n-a ieșit chiar bine. Dar este un loc în care se întâmplă lucruri, vine lumea să filmeze, e un loc frumos. Au fost momente în anii precedenți în care se mai făcea tiroliană peste un colț de groapă și este o chestiune chiar spectaculoasă să traversezi pe o funie cu un gol din ăsta sub tine. Nu se mai face de câțiva ani. Când ajungi aici și dai de groapa asta mare…deci se surpă totul sub tine imediat”, povestește Adrian Varga, vicepreședintele Asociației Pro Turism Vârtop Arieșeni.

 

groapa-ruginoasa-6

 

Și pentru că e un fenomen al naturii, aceasta lucrează aici permanent iar efectele ei se văd de la an la an. Groapa Ruginoasă se extinde tot mai mult ca o gură care se cască să înghită din munți. Ba mai mult, după fiecare ploaie, se întâmplă ca peisajul de aici să se modifice surprinzător.

„Groapa se extinde continuu, crește cam cu un metru pe an din cauza ploilor. Deci aici tot ce s-a întâmplat, s-a întâmplat natural, nu datorită unei exploatări. Și un fenomen foarte interesant. Jos avem o vale, Valea Seacă, care ajunge până în Cheile Galbenei și se schimbă peisajul după fiecare ploaie mai mare. De aici sunt niște săritori, se poate coborî pe coardă să ajungi până în capătul celălalt dar uneori dacă amarajele au fost puse la o o înălțime să zicem de doi metri toate, unele o să le găsești la trei metri data viitoare, și unele o să le găsești la gleznă sau la genunchi pentru că se schimbă peisajul totdeauna datorită aluviunilor care pleacă încolo. Și aluviunile care pleacă sunt colorate”, ne-a mai spus Adrian Varga.

groapa-ruginoasa-3

 

Groapa Ruginoasă se află în Parcul Natural Arieșeni, în versantul nordic al Muntelui Țapu (munții Bihorului), aproape de comuna Arieșeni. Dacă mergeți din Câmpeni spre Ștei pe DN 75, după ce treceți de Arieșeni-Vârtop, când drumul începe să coboare spre localitatea bihoreană, găsiți intrarea spre Groapa Ruginoasă, un traseu de aproximativ 800 de m – 1 km.

„Eu mi-am dat seama doar ce înseamnă să pun un afiș pe drumul național și de atunci cele două parcări care sunt în drept cu acest punct turistic sunt pline de mașini. Deci, de câțiva ani de zile, ea a devenit foarte vizitată de turiști”, a precizat Petre Chirodea.

 

Sursa: LOOK TV, Casa Poporului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *