Interviu

PS Benedict Bistrițeanul, despre sărbătoarea Paștelui în Apuseni: Ieșeam pe uliță și simțeam fericirea!

Loading

Prea Sfinția Sa, Benedict Bistrițeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a acordat un amplu interviu platformei “Îmi pasă de Cluj”. Originar din zona Munților Apuseni, din localitatea Sartăș, de lângă Baia de Arieș, ierarhul a vorbit despre tradițiile de Paște de aici.

Întrebat despre Zona Apusenilor și Noaptea de Înviere de pe Valea Arieșului , Preasfinția Sa Benedict Bistrițeanul a răspuns, nostalgic, că satul a fost locul în care a învățat fericirea. „Noi ieșeam pe uliță și  simțeam, pur și simplu, fericirea.” Arc peste timp, episcopul își amintește că Slujba de Înviere avea loc în zorii zilei, iar sătenii porneau, cu mic cu mare, către Sfânta Lumină. Masa de prânz, ciocnitul ouălor, Sfânta Liturghie și tradiția locală prin care cei mici erau învățați cum să mânuiască clopotele și toaca, au marcat apropierea de biserică a acestuia, printr-o „copilărie teologică.”

 

Comunitatea și satul din Apuseni rămân pentru Preasfinția Sa un loc aparte, o mare familie. Timpul petrecut acolo este, precum și Lucian Blaga menționa, o întoarcere „la obârșie, la izvor, sub chip de nor și sub chip de dor”, a adăugat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Foto: infoapuseni.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.