Fara categorie,  Știri

Trei obiective naturale din Apuseni devin arii protejate

Loading

Trei atracții naturale din comuna bihoreană Căbești au devenit arii naturale protejate de interes județean printr-o decizie a Consiliului Județean Bihor, transmite G4media.ro care citează agenția Rador.

Este vorba despre: 

Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii,

Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor (Valea Gropii)

Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeștilor.

Odată cu transformarea lor în arii naturale protejate, cele trei zone pot beneficia de proiecte special dedicate. De asemenea, prin intrarea în această categorie construcțiile în cele trei zone trebuie să respecte un regim de avizare mult mai strict.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate le va integra în rețeaua Natura 2000 prin conectarea lor la situl Natura 2000 Pădurea Craiului – Defileul Vadul Crișului.

Toate cele trei obiective se situează în Munții Pădurea Craiului. Primul obiectiv, Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, se întinde pe o suprafață de 27,2 hectare, Râul Pietrificat, pe o suprafață de 59,8 hectare, iar Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii se întinde pe 22,8 hectare.

 

Valea Sohodolului, cu întreg peisajul, dar mai ales cu Râul Pietrificat și stânca numită „Cucuruz” este o zonă unică, cu o geologie complexă și apă cu proprietăți chimice aparte. În zonă au fost păstrate atât peisajul, cât și calitatea apelor subterane și de suprafață, care au determinat apariția acestor fenomene naturale unice.

 

 

Foto: padureacraiului.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.