Fara categorie,  Știri

Video. Autoritățile centrale pun sectorul avicol pe butuci: milioane de pui de o zi omorâți după interzicerea comercializării!

Loading

Crescătorii de pui din România sunt în stare de alertă. Decizia de a interzice în toată ţara, pentru o perioadă de 30 de zile, comercializarea puilor de păsări de o zi generează consecinţe grave. Cea mai dramatică este că milioane de pui de o zi au fost ucişi prin gazare în incubatoare. Unde mai pui că producătorii au pierderi uriașe iar scenariul că românii rămân fără păsări de carne şi fără ouă este unul real.

După ce un importator de pui a încălcat prevederile legale şi a furnizat pui contaminaţi cu virusul gripei aviare, generând un focar, alte trei noi focare de gripă aviară fiind depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei, autoritățile au decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, conform regulamentului european aplicabil în astfel de cazuri. Doar că nu s-au oprit aici: Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au mers mai departe şi au decis interzicerea comerţului cu păsări vii din întreaga țară, timp de 30 de zile.

Această decizie, prin care au fost suspendate activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României i-a scandalizat pe producători, care se văd nevoiți să eutanasieze zilnic cantități însemnate de pui sănătoși. „Toți acești pui sănătoși destinați magazinelor de pui și în final gospodăriilor populației vor fi eutanasiați fără ca cineva să-și asume vreo responsabilitate”, se precizează într-o petiție realizată de două dintre stațiile de incubație autorizate din județul Bihor, care eutanasiază deja în fiecare zi de marți și vineri, între 150.000 și 300.000 de pui sănătoși, potrivit radiotransilvania.ro.

Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuie omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea. Mai jos aveți câteva imagini cumplite cu gazarea a sute de mii de pui. Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde. Sunt secvențe cu un puternic impact emoțional.

Foto: agrointel.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.