Știri

Biserica veche de 200 de ani din Vința, salvată din lacul de decantare!

Loading

Ca să nu se piardă biserica veche de 200 de ani din Vința, în Apuseni, aproape să fie înghițită de lacul de acumulare al barajului industrial de la Valea Șesei, aceasta va fi demontată și reconstruită pe un amplasament din incinta Muzeului Astra din Sibiu. Piatra de temelie va fi pusă în data de 13 iulie.

“Cupru Min Abrud şi Muzeul Astra Sibiu anunţă punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vinţa, jud.Alba, strămutată cu sprijinul companiei. La ceremonia ce se va derula în 13 iulie, la sediul muzeului Astra, vor participa conducerea şi numeroşi angajaţi ai companiei. Unii dintre aceştia au contribuit direct la operaţiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit”, scriu pe o rețea de socializare cei de la Compania Cupru Min Abrud, administratorul barajului de decantare a sterilului de la Valea Şesei.

Pentru acest lucru, s-a realizat un acord între compania amintită și Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.