Jurnal de bord,  Reportaje/Povești

VIDEO. Țâcla Gavrii, locul ascuns din Mărișel!

Loading

Comuna Mărișel are un loc aproape ascuns, cu o poveste aparte și care te invită la o priveliște ce îți taie, la propriu, răsuflarea. Se numește Țâcla Gavrii. Este vorba de un perete de stâncă extrem de înalt care străjuiește valea Răcătăului iar lumea l-a botezat „a Gavrii”, după numele familiei care locuiește în zonă.

 

țâcla gavrii 3

 

„Țâcla Gavrii este o zonă de stânci, o rezervație naturală de urși dacă ne uităm în partea de jos, omul nu are acces, doar urșii. Și o arie protejată. Aici găsim flori de piatră, ciuperci, tot felul”, ne-a povestit Victorița Pleșa, antreprenor în turism.

 

țâcla gavrii 4

 

Legendele locale spun că din Mărișel începe „Împărăția lui Zamolxe” ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului. Localnicii au numit această zonă după numele marelui zeu al dacilor, despre care se spune că s-ar fi retras într-o peșteră de aici.

„Jos în vale există o grotă, e o legendă legată de împărăția lui Zamolxe”, ne-a mărturisit unul dintre proprietarii de pensiuni din zonă.

Din rațiuni care ne scapă, nu există niciun fel de indicator turistic spre Țâcla Gavrii. E ca și cum autoritățile ar vrea să țină secret acest loc, în care doar urșii se plimbă în voie. Cei care investesc în turism încearcă să promoveze, atât cât se poate, această minunăție a Apusenilor.

 

țâcla gavrii 5

 

„Noi am încercat să o promovăm cât de mult am putut, o mână de oameni care suntem aici. Și chiar să obținem ca zona asta să fie o arie naturală protejată. Turiștii care vin în Mărișel, noi le și indicăm locul respectiv. Cei care n-au rău de înălțime, vin. Le place, e un loc extraordinar”, a precizat Victorița Pleșa, antreprenor în turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.